Nieuws

Renovatie Amstel Station in volle gang

De renovatie van station Amsterdam Amstel is een fase verder, nu de verbouwing van de omgeving is voltooid. Na de zomer volgt renovatie van de stationshal.

Zo is het voorplein geheel vernieuwd, met stenen trappen naar de stationshal. Doordat het station op een terp is gebouwd, is er een flink hoogteverschil tussen stationshal en -plein, schrijft OV-Magazine. De trappen gaan de stationshal ook verbinden met een bewaakte, ondergrondse fietsenstalling die plek biedt aan 3650 fietsen. Daar wordt momenteel aan gewerkt.


De taxistandplaatsen bevonden zich op het voorplein. Die zijn nu verhuisd naar de zuidzijde van het station, bij het busplatform. Het busstation is een kwartslag gedraaid, waardoor de bussen ook zichtbaar zijn vanuit de stationshal. Er zijn nu acht halteperrons en drie bufferplaatsen.


De luifel van het busstation is met zo’n 25 meter verlengd en biedt nu ook onderdak aan de ingang van de nieuw gebouwde parkeergarage. De aangelegen Julianalaan is heringericht voor auto, fiets en voetganger. Daarmee blijft het Julianaplein, ten oosten van het station, beschikbaar voor auto’s en bussen.

Rijksmonument

Met de herinrichting van het stationsgebied vormt het Amstelstation weer een natuurlijk en overzichtelijk geheel met het deels gerenoveerde historische stationsgebouw uit 1939, ontworpen door de architecten H.G.J. Schelling (NS) en J. Leupen (gemeente Amsterdam).

Volgende fase

De verbouwing nadert nu een volgende fase: na de zomer wordt de monumentale stationshal gerenoveerd, waarna het station op de toekomst is voorbereid. Dagelijks maken zo’n 80.000 reizigers gebruik van het station. De renovatie van de stationshal is naar verwachting in het derde kwartaal van 2020 klaar.Deel dit artikel