Nieuws

Gentse senioren vinden thuis in assistentiewoningen Wibier

Op de campus het Heiveld in Sint-Amandsberg zijn de assistentiewoningen Wibier uitgebreid.

30 flats met terras in een groene omgeving

De nieuwbouw bestaat uit 30 flats, ondergebracht in 2 bouwvolumes met 3 verdiepingen, in een autovrije, groene omgeving. Er zijn 21 flats met 1 slaapkamer (78 m2) en 9 flats met 2 slaapkamers (92 m2). Elk appartement heeft een terras van 10 m2. Op het gelijkvloers is er een polyvalente ontmoetingsruimte met kitchenette en sanitair, die alle bewoners kunnen gebruiken voor familiefeestjes, of om samen te komen. 's Middags kunnen ze er een warme maaltijd nuttigen. Er is een ondergrondse parking voor 24 auto's voorzien.


Assistentiewoningen zijn individueel aangepaste woningen waarin 65-plussers alleen of met hun partner zelfstandig verblijven in een sociaal veilige omgeving. Ze kunnen er een beroep doen op professionele zorgverlening. Zo zijn alle woningen van Wibier rolstoeltoegankelijk en aangepast aan slechtzienden en slechthorenden. Vanuit het aanpalende woonzorgcentrum Het Heiveld is crisiszorg bij noodsituaties de klok rond, 7 dagen op 7, verzekerd.


Er is een grote vraag naar betaalbare assistentiewoningen. De studie 'Ruimte voor Ouderen' van de Stad Gent toonde aan dat met name in de deelgemeenten er een tekort is. Zo bleek uit die studie dat er in Sint-Amandsberg 107 assistentiewoningen te weinig zijn. Een tekort dat bij ongewijzigd beleid verder zou oplopen tot 122 in 2025. Dat de nood hoog is, blijkt ook uit de wachtlijst voor de assistentiewoningen Wibier. Daar staan momenteel 75 mensen op om een flat te huren en 14 om er een te kopen. Alle koopappartementen waren in enkele minuten tijd verkocht.

 

Deel dit artikel