InnovationCity Ruhr werkt aan duurzame stadsontwikkeling

woensdag 13 augustus 2014
timer 3 min
Onder de vlag ‘InnovationCity Ruhr’ (IC Ruhr) werken wetenschappers, politici en ambtenaren samen aan energiebesparende maatregelen in het Duitse Bottrop. Op dinsdag 30 september 2014 kunnen Nederlandse en Duitse ondernemers uit de energiesector een kijkje nemen bij verschillende projecten van IC Ruhr.

 

Op deze dag vindt op initiatief van het INTERREG IV-A project ‘2 connect Business’ (1) een bezoek aan dit pilotproject plaats, met aandacht voor een aantal best practice voorbeelden op het gebied van duurzame stedelijke vernieuwing. De organisatie van de bijeenkomst is in handen van de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK).

 

Toonbeeld van een klimaatvriendelijke stad 

De stad Bottrop, niet ver over de grens bij Venlo, is het toonbeeld van een klimaatvriendelijke stad. Onder de vlag van het pilotproject ‘InnovationCity Ruhr’ vinden er tal van duurzame stedelijke vernieuwingen plaats op het gebied van wonen, werken en vervoer. Tot het pilotgebied behoren het centrum van Bottrop en enkele omliggende wijken. In totaal bevinden zich in het onderzoeksgebied 70.000 inwoners en 22.000 arbeidsplaatsen. Wonen, handel en industrie zijn hier nauw met elkaar vervlochten. Het streven is om de stad klimaatvriendelijk aan te passen en daarbij rekening te houden met het bedrijfsleven. Concreet moet de uitstoot van CO² worden gehalveerd en de kwaliteit van leven worden verhoogd. Door de hele stad wordt aan verschillende projecten gewerkt, die Nederlandse en Duitse ondernemers op uitnodiging van het INTERREG IV-A project ‘2 connect Business’ op 30 september 2014 kunnen bekijken. Tussen 9.00 en 14.15 uur vinden presentaties van IC Ruhr en het Nederlandse project ‘Weg van de toekomst’ plaats, en een bustour door Bottrop. Nederlandse en Duitse ondernemers uit de energiesector, toeleveranciers, aannemers en andere geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd om hieraan deel te nemen.

 

 

Duurzame stadsontwikkeling

 

Na ontvangst leren de deelnemers tijdens een presentatie meer over de diverse projecten van InnovationCity Ruhr op het gebied van duurzaam wonen, werken, energie, mobiliteit en stadsontwikkeling. Vervolgens vindt er een bustour plaats langs een tiental van de in totaal 200 deelprojecten. Denk hierbij aan het Vivawest huis van de toekomst, een industrieterrein waar de overtollige energie wordt benut voor aangrenzende woonwijken, een waterzuiveringsinstallatie en duurzame sociale woningen. Na terugkomst licht een vertegenwoordiger van de Gemeente Oss het project ‘Weg van de toekomst’ toe. Deze weg, de N329 in Oss, is een toonbeeld van duurzaamheid en zichtbare vernieuwing en in samenspraak met de plaatselijke bevolking ontwikkeld. De bijeenkomst eindigt met een lunch, waarbij er voldoende gelegenheid bestaat voor het aanknopen van nieuwe, zakelijke contacten uit het buurland.

 

Noot

1. Het project ‘2 connect Business’ wordt in het kader van het INTERREG IV-A programma Deutschland-Nederland medegefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), door de provincie Gelderland en het ministerie van Economische Zaken uit Noordrijn-Westfalen. Het wordt begeleid door het programmamanagement bij de Euregio Rijn-Waal.  

 

 

Online aanmelden op www.2connectbusiness.nl

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
InnovationCity Ruhr werkt aan duurzame stadsontwikkeling

Bottrop

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Metamorfose van de lelijkste straat van Arnhem

28 feb om 07:30 uur

Het Centrum Architectuur, Stedenbouw en Landschap van Arnhem (CASA) beloonde de Ingenieur J.P. van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Droge voeten in je woning dankzij groennorm

23 feb om 07:30 uur

Drie grote banken pleitten deze week voor de invoering van een klimaatlabel voor koopwoningen. Maar wat nu als…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe groennorm steden vergt vele miljarden

13 feb om 07:30 uur

Geen enkele bestaande norm in Nederland stelt kwaliteitseisen aan groenvoorzieningen. Mocht er alsnog een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Superslimme energie interface motiveert gebruiker

5 feb om 07:30 uur

Equi is Latijns voor ‘gelijk’. Wie deze productnaam googlet, komt terecht bij een bouwstofzuiger. Als je verder…

Lees verder »