NEN 6050: zeven jaar na invoering zijn dakbranden geblust

maandag 13 juni 2016
timer 4 min
Zeven jaar geleden werd de NEN 6050, de norm met ontwerpvoorwaarden voor brandveilig werken aan daken, ingevoerd. De aanloop was lang: al sinds eind jaren ‘80 werd er aandacht besteed aan de problematiek van dakbranden bij het aanbrengen van dakbedekking. Wat heeft deze norm de dakdekkerswereld na zeven jaar gebracht?

Specifieke cijfers zijn er niet, maar Chris van der Meijden, technisch directeur van BDA Groep, en Arno Bron, bouwtechnisch adviseur van VEBIDAK, zien zeker een afname in het aantal dakbranden na invoering van de NEN 6050. Van der Meijden: “Het was niet zo dat er bij een groot deel van de werkzaamheden dakbranden ontstonden, maar een dakbrand heeft grote consequenties, wat kan leiden tot verwoesting van het gebouw en schade aan de omliggende omgeving.”


Ook Simon Zwart, rayonmanager van Triflex (dat systemen levert op basis van vloeibare kunststoffen voor de afdichting en bescherming van gebouwen en constructies), ziet een vermindering van het aantal dakbranden. “Vooral door alle ontwikkelingen en het gebruik van nieuwe en andere producten, zoals zelfklevende materialen, verlijmde systemen en koud appliceerbare systemen, zoals die van ons.” Van der Meijden bemerkt ook een verandering in het gebruik van bepaalde producten: “Dakdekken is ook wel traditie, men is gewend om dakbedekking aan te brengen met open vuur. Maar dat is niet per se de beste manier. Ik heb veel goede resultaten gezien met bijvoorbeeld koud appliceerbare of zelfklevende producten bij kritische zones van het dak.” Koud appliceerbare producten, zoals die van Triflex, bieden dus logischerwijs uitkomst om brand te voorkomen.



 

Ontworpen voor de man op het dak

Groot verschil met eerdere richtlijnen en publicaties is volgens Arno Bron dat deze niet voor de man op het dak waren ontworpen. “Vóór de NEN 6050 kon je pas op het dak bedenken of iets veilig was of niet, of dat er eventueel andere materialen nodig waren. Stond je dan bij een detail dat niet helemaal brandveilig in te werken was, en er was al een uitvoeringsvorm gekozen, dan was dat praktisch niet meer te veranderen. Met deze NEN is heel duidelijk verwoord wat de eisen zijn om het risico op brand te beperken, zoals de zone van 75 cm bij opstanden waarin geen open vuur gebruikt mag worden. De voorlopers van de NEN 6050 waren meer denkwijzen en interpretaties. De één handelde ernaar, de ander weer wat minder of legde het anders uit.”
 

Een omslagpunt

Bron noemt de NEN een omslagpunt. “Ik merk dat het nu normaal is om naar de NEN 6050 te handelen. Twee decennia geleden was de heersende moraal dat risico’s nu eenmaal bij het beroep hoorden. ‘Had je maar geen dakdekker moeten worden,’ zeiden ze dan. Iedereen die op het dak staat, is nu ook verplicht om de cursus C1 ‘Veilig werken op daken’ te volgen.” Simon Zwart bevestigt het beeld dat Bron schetst: “Wat vooral een behoorlijk positieve verandering teweeg heeft gebracht, is de bewustwording van de risico’s en het daarnaar handelen. Veel bedrijven hebben deze norm inmiddels als een bijbehorende eis omarmd en werken niet anders.” Van der Meijden vult dat aan: “Als je de NEN helemaal volgt, dan is de kans op brand nihil.”



 

Verbeterpunten

Zijn er nog verbeterpunten voor de NEN 6050? Volgens Bron zeker. “Blijf nadenken bij het werken met hogere temperaturen. De grens is nu getrokken bij open vuur of niet, en de definitie van open vuur is zichtbare vlammen of vonken. Maar dat is te simplistisch. Een hoge temperatuur veroorzaakt brand. Dat je geen vlammen of vonken ziet, betekent niet dat er geen risico is op brand. Ook hete lucht kan voor brand zorgen. We werken soms met apparaten die lucht verwarmen tot richting de duizend graden en daar komt geen vlam of vonk aan te pas. Daar moet je nuchter over na blijven denken en dat staat niet in de NEN 6050.”


Meer weten over de koud appliceerbare producten voor dakdetails van Triflex? In de brochure
Daken en Dakdetails vind je een overzicht van inspirerende projecten en een beknopte beschrijving van onze producten voor daken en dakdetails. Vraag de brochure aan via www.triflex.nl 
 

Stedebouw & Architectuur, thema Brand/Veiligheid

Dit artikel staat gepubliceerd in de nieuwste editie van Stedebouw & Architectuur, met als thema Brand/Veiligheid. Lees onder meer over Fire Safety Engineering en de nieuwe normen voor brandveiligheid van gebouwen. Download dit nummer in onze bibliotheek, of bestel hem los na via onze klantenservice.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
NEN 6050: zeven jaar na invoering zijn dakbranden geblust

Koud appliceerbare producten van Triflex dragen bij aan brandveiligheid op daken.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?

17 apr om 07:30 uur

Tijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Flatbrand Valencia: ‘Grote probleem is naleving eisen’

27 feb om 07:30 uur

Na de verschrikkelijke brand in de Grenfelltoren in Londen (2017) roept de recente brand van een flatgebouw in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatige intelligentie bedreiging voor architect?

9 feb om 07:30 uur

Als redactie kunnen we niet meer heen om kunstmatige intelligentie (AI), maar hoe zit dat in de bouwwereld?…

Lees verder »
descriptionArtikel

Superslimme energie interface motiveert gebruiker

5 feb om 07:30 uur

Equi is Latijns voor ‘gelijk’. Wie deze productnaam googlet, komt terecht bij een bouwstofzuiger. Als je verder…

Lees verder »