Nieuws

Zelfbouwers transformeren school en kantoorpand in Rotterdam

In Rotterdam gaan zelfbouwers aan de slag met hun plannen voor twee klusgebouwen, een historisch kantoorpand in Delfshaven en de voormalige Bloklandschool in het Oude Noorden.

 

Het kantoorpand wordt verbouwd tot een grote benedenwoning met tuin en twee appartementen. De voormalige school met gymzalen biedt straks ruimte aan drie appartementen, twee herenhuizen en twee loftwoningen. De kersverse zelfbouwers vormen eerst een kopersgroep en gaan vervolgens samen aan de slag met hun gebouw.

 

De twee klusgebouwen konden de afgelopen periode met meer dan 100 geïnteresseerden rekenen op veel belangstelling. Uiteindelijk schreven vijftien zelfbouwers zich in voor een woning in één van de twee klusgebouwen. Vooral een appartement met dakterras was in trek. Overigens is de voormalige school nog niet helemaal verkocht: één appartement met balkon en een herenhuis staan nog in de verkoop.

 

De school aan de Bloklandstraat is de tweede zelfbouwschool waar mensen zelf aan de slag kunnen met hun droomhuis. Eerder verkocht de gemeente een voormalige school aan de Duysstraat aan een groep enthousiaste klussers.

 

Zelfbouw Rotterdam

De gemeente Rotterdam biedt verschillende mogelijkheden binnen het programma Zelfbouw. Rotterdam was de eerste gemeente die in 2004 met het succesvolle concept klushuizen op de markt kwam. Het aanbod van nieuwe klushuizen neemt af, maar met panden die voorheen voor maatschappelijke functies in gebruik waren zoals scholen biedt de gemeente een nieuw aanbod aan zelfbouwers.

 

Naast de kluspanden zijn er diverse mogelijkheden van nieuwbouw op kavels, zowel in een groep als individueel. Dat betekent niet dat je alles zelf moet doen, want het inschakelen van professionele hulp is altijd nodig. Maar je hoeft geen architect of aannemer te zijn om je droomhuis te bouwen.

Deel dit artikel