Nieuws

'Slechtste basisschool' winnaar Amsterdamse Architectuur Prijs 2018

De winnaar van de Amsterdamse Architectuur Prijs - de Gouden A.A.P. 2018 - is Ru Paré Community. Dit is donderdagavond 12 april bekend gemaakt tijdens de feestelijke uitreiking in Hotel Arena.

De Ru Paré school aan de Chris Lebeaustraat stond vroeger bekend als de slechtste basisschool van Nederland. Inmiddels is de school getransformeerd tot een succesvol huiskamer van de wijk. 

Kop en schouders

Volgens de vakjury steekt Ru Paré Community met kop en schouders boven de andere projecten uit. De minimale aanpassingen in het ontwerp hebben een grote impact, stelt de jury, zowel ruimtelijke als sociaal. De jury heeft grote bewondering voor het participatiemodel en de proactieve houding van de opdrachtgever, waardoor het wijkcentrum een antwoord heeft weten te vinden op het uitkleden van de verzorgingsstaat. De architecten tonen aan hoe met zeer zorgvuldig gekozen aanpassingen en een relatief klein budget, een groot resultaat kan worden geboekt.

IJhal

Veel bekender is de publiekjurywinnaar: de gloednieuwe IJhal aan de noordzijde van het Centraal Station. Wiel Arets Architects heeft hier in opdracht van NS Stations een voetgangerspassage ontworpen waarin beweging centraal staat. De IJhal straalt luxe en grandeur uit, aldus de publiekjury. Het is een verrijking van Amsterdam en een cadeautje voor alle Amsterdammers en de vele toeristen.
 

Deel dit artikel