Nieuws

Palais du Commerce krijgt handelsfunctie terug

MVRDV is geselecteerd voor de herbestemming van het historische Palais du Commerce in Parijs. Het gebouw wordt omgetoverd tot een multifunctioneel gebouw voor werken, recreëren en winkelen. De renovatie start naar verwachting in 2022.

Transparantie, respect voor erfgoed en gastvrijheid zijn de sleutelwoorden voor deze herbestemming. Hiermee krijgt Palais du Commerce de oorspronkelijke handelsfunctie terug die het gebouw ooit had.

Waardevolle functie

Het Palais du Commerce bevindt zich aan de Place de la Republique. Het historische gebouw is een echt begrip in de omgeving van het nabijgelegen Rennes. Het fungeerde jarenlang als onder andere een bibliotheek, conservatorium en kunstacademie. Ook bevinden zich in het gebouw een café en een postkantoor, die er al vanaf het prille begin gevestigd zijn.

Toekomstbestendig

De wens van opdrachtgevers Frey en Engie was om het gebouw haar oorspronkelijke handelsfunctie weer terug te geven. Doel hierbij was het gebouw op duurzame wijze te transformeren. Tegelijkertijd was het de bedoeling het gebouw klaar te stomen voor de toekomst, zodat het centrum van Rennes aantrekkelijker wordt voor grote merken om zich er te vestigen.

Ruimte voor vrijetijdsconcepten

In dit 18000 m2 grote project, dat bestaat uit 12000 m2 oudbouw en 6000 m2 nieuwbouw, komen winkels, een hotel en kantoren. Per verdieping zijn ruimtes beschikbaar die kunnen worden ingevuld die kunnen worden ingevuld met originele vrijetijdsconcepten. Zo is er een boksschool gepland, maar ook een LEGO-museum en een evenementenruimte. Daarnaast wordt een van de ruimtes thuishaven van een horecaopleiding die wordt geleid door de bekende Franse chef-kok Thierry Marx.

Wenteltrap met functie

Een van de hoogtepunten van het ontwerp is de toevoeging van een grote centrale wenteltrap aan de pleinzijde. Deze refereert met een knipoog naar het allereerste negentiende-eeuwse ontwerp. De trap heeft ook daadwerkelijk een functie en biedt toegang tot de eerste verdieping. Binnenin bevindt zich een tweede wenteltrap die de route vanaf de nieuwe ingang aan de Place de Republique zal verbinden met de tweede verdieping.

Open en toegankelijk

Met het nieuwe ontwerp wordt het Palais du Commerce getransformeerd van een gesloten tot een open en toegankelijk gebouw. Hiermee wordt de begane grond beter benut en ondergronds worden extra vierkante meters gerealiseerd. Op het dak wordt bovendien een bistro gerealiseerd. De ruimtes tussen de verschillende daken zullen door middel van glazen puien met elkaar worden verbonden. Hierdoor ontstaat een passage van het ene einde van het dak naar het andere, wat prachtige uitzichten met zich meebrengt. De historische daklijn blijft hierbij ongemoeid.

 

 

Deel dit artikel