Nieuws

Nieuwe school en gymzaal voor Kiljan

Stichting Kiljan in Leiden krijgt een nieuwe school en gymzaal. Het multifunctionele gebouw gaat huisvesting bieden aan openbare basisschool Telders, Daltonschool Leiden en peuteropvang SPL. De uitvoering van het project wordt gedaan door Bouwbedrijf Van Dillen.

De naam van de stichting verwijst naar de locatie, het Kiljanpad, waaraan het gebouw aan het einde van dit jaar haar deuren opent. Het is een groene omgeving, maar toch relatief dicht bij het centrum van Leiden. De oorspronkelijke gebouwen van de basisscholen en peuterspeelzaal waren zo goed als afgeschreven. Het is een uitdaging, maar Van Dillen heeft de uitdaging van het bouwen van een multifunctioneel kindcentrum met beide handen aangepakt. In de bouw van het complex is focus aangebracht op energiezuinigheid en duurzaamheid.

Verschillende materialen

De afwerking en detaillering staan binnen dit project hoog in het vaandel. Zo bestaat de opbouw uit verschillende materialen (verschillend gevelmetselwerk, stucgevel en stalen profielplaten). De kozijnen zijn voorzien van prachtige horizontale lamellen. Het dynamisch ritmische karakter van de gevels vergde extra aandacht voor nauwkeurigheid.

Multifunctioneel karakter

Het gebouw heeft een multifunctioneel karakter. Hierdoor kunnen de scholen gemakkelijk ieder hun eigen identiteit behouden. De basisscholen en peuterspeelzaal krijgen ieder een eigen plek in het gebouw, maar niet alles wordt volledig van elkaar gescheiden. Zo zullen de gymzaal en het schoolplein voor gemeenschappelijk gebruik zijn. Daarbij gaan de scholen samen evenementen organiseren en topklassen samenstellen. Op die manier wordt de integratie van leerlingen met verschillende onderwijsniveaus en achtergronden gestimuleerd. 

Deel dit artikel