Ontwikkelwedstrijd Bosrijk levert bijzondere bouwprojecten op

woensdag 12 september 2018
timer 4 min
De woningbouwprojecten Buurtschap Waldschap, Zuiver en Outside In hebben een ontwikkelwedstrijd van de gemeente Eindhoven gewonnen. Zij mogen nu drie percelen aankopen in Bosrijk (wijk in stadsdeel Meerhoven) en daar hun plannen realiseren. De winnende plannen vielen niet alleen in de smaak bij de jury, maar ook bij veel van de bewoners die advies konden uitbrengen over de plannen.

Bosrijk is volop in ontwikkeling. Daarbij spelen duurzaamheid, ruimtelijke kwaliteit en spraakmakende architectuur een belangrijke rol. Het bestaande landschap is uitgangspunt voor de bouwontwikkeling. Het wonen in dit landschap wordt vormgegeven als 'beelden in een beeldentuin'. De ruimte om de woningen heen is in feite de tuin van de bewoners van Bosrijk. De woningen worden gebouwd in het gebied waar ook de 3D-betongeprinte woningen komen. De ontwikkelaars werken hun plannen nu verder uit. Naar verwachting wordt in 2019 gestart met de bouwwerkzaamheden.

Buurtschap Waldschap van LPM Development B.V.

Buurtschap Waldschap bevat in totaal 48 woningen met het landschap als uitgangspunt. Landschap en wonen vloeien naadloos in elkaar over. Het plan bestaat uit vier clusters van woningen met doorzichten en toegangen naar het landschap, dat een openbaar karakter heeft.


Parkeren wordt uit het zicht - half verdiept tussen de woningen - aangelegd waardoor een hoogteverschil ontstaat tussen het dek en het landschap. Van dit hoogteverschil wordt gebruik gemaakt in de woningen, die daardoor extra hoge woonruimtes krijgen. Er worden alleen circulaire bouwmaterialen gebruikt en de huizen zijn volledig zelfvoorzienend. De houten woningen hebben geïntegreerde zonwering. Afhankelijk van de ligging zijn de daken voorzien van zonnepanelen of sedum.

Zuiver van BPD Ontwikkeling BV en Sprangers Vastgoedontwikkeling B.V.

Het uitgangspunt van Zuiver, met 33 woningen, is om het landschap zo open en groot mogelijk te houden door de woningen in drie volumes te verdelen en zoveel mogelijk naar de rand van het gebied te plaatsen. De verspringende gevels en de trapsgewijze opbouw van de volumes zorgen voor mooie overgangen tussen het landschap en de woningen. De woningen hebben diverse buitenruimtes op maaiveld en op platte daken. Centraal in het gebied is een grote open ruimte met plaats voor water en speelvoorzieningen. De compacte ensembles vergroten de ruimtelijke ervaring. Het plan laat een duidelijke visie zien op het landschap.



Duurzaam is het plan ook. Zuiver hanteert de beginselen van het ‘open bouwen’, waarbij een scheiding is tussen casco en inbouw. De verschillende bouwsystemen van de woningen kunnen los van elkaar vervangen en gerecycled worden. Het oordeel van de jury is dan ook zeer positief: "Het plan laat het landschap nagenoeg intact. Uniek voor Bosrijk is de variatie in typologie van de drie bouwvolumes, die door materiaal en vorm duidelijk familie van elkaar zijn, maar elk specifiek reageren op het landschap."

Outside In van HETHUIS B.V. en FAAM architects

Outside In bestaat uit een volume met twee geschakelde woningen. Het uitgangspunt van dit plan is een helder volume, doorsneden door twee strategische zichtlijnen naar het landschap. Opvallend is de weerspiegelende gevel, waardoor het volume opgaat in het boslandschap. De zichtlijnen koppelen het gebouw aan het landschap en omvatten op maaiveld het overdekt parkeren en een tuin, en op de verdieping een daktuin. Op het snijvlak van de twee zichtlijnen is een vide.



Overdag bieden de spiegelende gevels privacy voor de bewoners en vanuit de omgeving gaan de woningen op in het landschap. In de avonduren verdwijnt de abstractie en geeft het interieur zich prijs. Wonen vindt plaats op de eerste verdieping. Er is sprake van een privé ommuurd terras en een meer publiek terras in de daktuin in de zichtlijn.


De geschakelde woningen zijn ‘all electric’. Alles is duurzaam aan deze woningen. Een bijzonder innovatief systeem is de warmtepomp die aan een app van Buienradar is gekoppeld. De apparaten gaan niet direct werken als ze weten dat de zon binnen afzienbare tijd, en voor een piekmoment, gaat schijnen en ze dus direct van zonne-energie gebruik kunnen maken. Bezonning en energiegebruik worden zo op elkaar afgestemd. "Het plan is gelijktijdig eenvoudig, vernuftig en verrassend. Een intelligent meesterwerk", aldus de jury over Outside In.

Informatie

Geïnteresseerden kunnen kijken op www.eindhoven.nl/bosrijk. Daar staat, naast de drie plannen, informatie over waar zij zich kunnen melden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Ontwikkelwedstrijd Bosrijk levert bijzondere bouwprojecten op

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?

17 apr om 07:30 uur

Tijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »
descriptionArtikel

Seminar De Bewoner Centraal 2.0 zet grote stappen vooruit

9 feb om 10:25 uur

De grootste uitdaging om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen is niet de…

Lees verder »