Nieuws

Gemeente Schinnen 100 procent led en slim

De Limburgse gemeente Schinnen is de eerste gemeente van Nederland die geheel met led is verlicht én is aangesloten op het LoRa-netwerk van KPN.

Afgelopen week werd het officiële startschot gegeven voor de verduurzaming van licht in Schinnen. In iedere lichtmast komt een zender/ontvanger waarmee de verlichting kan worden aangestuurd. Er kunnen tevens andere interactieve elementen worden aangesloten op de lichtmast, elementen die deel uitmaken met het zogenaamde Internet of Things en worden aangestuurd met de LoRa Telecontroller.

 

“Voor ons was duurzaamheid de belangrijkste drijfveer”, vertelt wethouder Quadvlieg. ”In alle lantaarnpalen komen ledlampen die we kunnen dimmen of uitdoen als ze niet nodig zijn. Als er om veiligheidsredenen meer licht nodig is, kunnen we dat ook makkelijk regelen. De lampen geven zelf een seintje als ze kapot zijn. Door het gebruik van led wordt energie bespaard en wordt de veiligheid binnen de openbare ruimte vergroot. De toepassing van het KPN LoRanetwerk is een grote stap op weg naar de smartcommunity, je maakt van iedere gewone lantaarnpaal een slimme lantaarnpaal. De openbare ruimte verandert hierdoor op termijn ingrijpend.

Kwaliteit van leven verbeteren

“Op dit moment gonst het van de ideeën om de openbare ruimte te ‘verslimmen’. Een van de hoofddoelen is om de kwaliteit van leven te verbeteren. Of het nu gaat over vrije parkeerplaatsen die een seintje geven aan zoekende automobilisten, afvalbakken die een signaaltje naar de gemeente sturen als ze vol zijn of slim waterbeheer, het kan allemaal in de toekomst.”Dit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel