Nieuws

Binck is eerste gerealiseerde gebouw Binck Eiland

Het eerste gerealiseerde woongebouw op Binck Eiland in Den Haag is geopend. Het gebouw heet Binck en is een ontwerp van Kraaijvanger Architects.

Het bureau ontwierp de duurzame transformatie van voormalig kantoorgebouw SDU naar huur- en koopappartementen in diverse groottes. Binck Zuid BV, een samenwerking tussen BPD, Local en VORM, kocht het voormalige SDU-kantoor en de drukkerij, om deze te transformeren naar deze nieuwe stadswijk. De locatie is een nieuwe, dynamische woonlocatie op een schiereiland dat tegen het Haagse stadscentrum en Voorburg aan ligt. Voormalig bedrijventerrein de Binckhorst in Den Haag is een van de sleutelprojecten van de vier grote Nederlandse steden uit het Grotestedenbeleid. Deze heeft als doel het wonen, werken en leven in de grote steden te verbeteren door de stad te blijven intensiveren, vernieuwen en transformeren.


©Ronald Tilleman


De Binck levert een belangrijke bijdrage aan en impuls voor deze gebiedstransformatie. Dit gebeurt in de vorm van diversiteit, functiemenging, levendigheid en sociale interactie in dit rauwe en avontuurlijke gebied. Toevoegingen als balkons en een opbouw in de vorm van 'De Duikplank' versterken het karakter van de woontoren tot een icoon voor Binck Avenue. Het industriële schiereiland met daarop de voormalige SDU heeft nu een woonbestemming met een meerwaarde door de ligging aan het water en stedelijke voorzieningen binnen handbereik. Het wordt een aantrekkelijke woonwijk midden in de stad door woningen te mengen met stedelijke functies zoals een uitspanning waar je wat kunt drinken, groene speelplekken en publieke kades. 


© Ronald Tilleman

Circulariteit als hoofdthema

De oude drukkerijhallen zijn ontmanteld. De onderdelen worden circulair hergebruikt in een museum elders in Nederland. De hallen maken nu plaats voor nieuwe woningen rondom de groene binnentuin. Hieronder is een parkeergarage gerealiseerd. De woningen worden gebouwd op de bestaande, dikke vloer. Het hergebruik van de vloer voor de parkeergarage en als fundering voor de woningen voorkomt onnodige sloop en bespaart kostbare grondstoffen. Circulariteit kan gezien worden als hoofdthema in het creëren van deze woonbuurt.

Architectonisch statement 

Binck Eiland werd in 2017 verkozen tot ‘Beste toekomstige woningbouwproject in Den Haag’. Het stoere woongebouw De Binck is de blikvanger van de wijk. Letterlijk een hoofdentree en landmark aan het water. Door de plint van het gebouw van publieke functies te voorzien ontstaat een soort generator die levendigheid en comfort als energie levert. Met bovenop het gebouw een spectaculaire uitkragende witte uitkijkpost als een nieuw architectonisch statement. Hier bevindt zich “de Binck”. 

 

Deel dit artikel