Nieuws

Duurzaam gebouw Unilever geopend in Wageningen

Op vrijdag 6 december opende koning Willem-Alexander officieel het Unilever Foods Innovation Centre. Ruim 500 medewerkers van Unilever werken hier samen aan gezonde en duurzame voedingsinnovaties.

Het Unilever Foods Innovation Centre is een energieneutraal gebouw. Op het dak zijn 1550 zonnepanelen geplaatst en ook is het glazen dak voorzien van zonnecellen, die zowel energie opwekken als beschermen tegen de zonnewarmte. Een compacte bouwvorm zorgt ervoor dat energieverliezen worden beperkt. Daarnaast zijn diverse technieken toegepast, zoals aanwezigheidsdetectie. Zo kan het gebouw zo efficiënt mogelijk mogelijk functioneren. 
Het innovatiecentrum vormt een belangrijke nieuwe hub voor kennisdeling tussen Unilever en andere partijen op de campus, zoals onderzoekers en studenten van Wageningen University & Research. Deze kruisbestuiving wordt gestimuleerd doordat een groot deel van het gebouw publiek toegankelijk is. Zo geeft de komst van het Foods Innovation Centre een extra impuls aan de ambitie  van Wageningen om een wereldwijd toonaangevend kennishart op het gebied van (Agro)Food en Life  Sciences te worden.
Gedurende het ontwerp en het ontwikkelproces is intensief samengewerkt met de medewerkers van de kantoren, laboratoria en keukens van de voormalige Unilever R&D-locaties uit Nederland, Polen en Duitsland die naar de nieuwe locatie in Wageningen verhuisden. Het complexe programma met uiteenlopende gebruiksfuncties en culturen is stap voor stap vormgegeven. Door deze cocreatie is een transparant en connectief gebouw ontstaan waarin duurzaamheid, innovatie en kennisuitwisseling centraal staan. 

Deel dit artikel