Nieuws

Grootste tentamen- en collegefaciliteit van RUG is gereed

De Aletta Jacobshal, de grootste tentamen- en collegefaciliteit van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) op de Zernike Campus, is in omvang verdubbeld. BAM Bouw en Techniek heeft de grote nieuwe vleugel van het pand opgeleverd op vrijdag 8 mei 2020.

Achter de oranjebruine keramische bedekking van de buitenkant van de nieuwe vleugel bevinden zich twee nieuwe collegezalen (200 en 450 zitplaatsen), een examenruimte (met 590 digitale tentamenplaatsen), een extra foyer en studiefaciliteiten. Het totale gebouw is tevens duurzamer geworden dankzij een geothermisch energiesysteem en ruim 500 zonnepanelen. Ook is het binnenklimaat verbeterd door een klimaatbeheersingssysteem en tot slot is de fietsenstalling vergroot.

Entree en vijver

De nieuwbouw, een ontwerp van architectenbureau Onix NL uit Groningen, is aan de zuidoostzijde tegen de bestaande tentamenhal aangebouwd, deels in de vijver. Het betekent met 5.400 m2 extra bruto vloeroppervlak een verdubbeling van het bestaande gebouw. De vijver is voor het bouwproject voor een groter deel gedempt om tijdelijk als bouwplaats te dienen, maar die zal ook weer worden uitgegraven.


De nieuwe vleugel bevat straks de hoofdingang, waardoor de oude entree als uitgang zal worden gebruikt. De komende periode kleedt de RUG de nieuwe ruimtes aan met toetstafels, stoelen en geschikte studieplekken voor het studielandschap.Foto: RUG

Nieuw collegejaar

“We zijn trots en blij dat we deze indrukwekkende uitbreiding in anderhalf jaar hebben kunnen realiseren volgens planning”, aldus Hans Biemans, lid van het College van Bestuur. “Uiteraard hopen we dat we de prachtige nieuwe faciliteiten in het komende collegejaar in gebruik kunnen nemen, volgens de dan geldende richtlijnen. Het doel voor het project is onveranderd: de wens van faculteiten en docenten vervullen om meer tentamens (digitaal) af te kunnen nemen tijdens de tentamenperiodes."

Deel dit artikel