Nieuw warenhuisconcept aan het Rokin

maandag 11 mei 2015
timer 3 min
Op de plaats van het voormalige hoofdkantoor van Fortis, Rokin 55 te Amsterdam, verrijzen in opdracht van de Ivy Group twee nieuwe flagshipstores. Eén ervan is bestemd voor Marks & Spencer. In het andere pand vestigt Haussmann een nieuw boutique-warenhuisconcept. Beide panden worden gebouwd naar een ontwerp van de architecten van Rijnboutt. Het grijpt terug op een glorieuze periode in de geschiedenis van Amsterdam.


In 2014 zijn de sloop- en bouwwerkzaamheden van het voormalige Fortisgebouw begonnen. Inmiddels is het terrein in het hart van Amsterdam zo goed als bouwgereed. De vorderingen zijn voor iedereen op de voet te volgen dankzij een webcam op www.rokindistrict.nl .

 

Via die camera is binnenkort ook te zien hoe hier twee nieuwe winkelgebouwen worden gebouwd, elk 6.000 vierkante meter groot. Dat gebeurt in opdracht van de Ivy Group (de nieuwe naam van Emmes Group). Ze krijgen respectievelijk zes en zeven bouwlagen. De nieuwe winkels worden transparant, uitnodigend en aantrekkelijk voor het publiek, zodat Amsterdam op deze plek veel levendiger wordt. Dat Marks & Spencer zich hier gaat vestigen, was al bekend. Haussmann is een nieuwe speler op de Nederlandse markt.

 

Gouden Eeuw

Referentiepunt voor het ontwerp is de periode waarin Amsterdam een tweede Gouden Eeuw beleefde: het laatste kwart van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. Architect Frederik Vermeesch: ‘Het was de tijd van cityvorming, van schaalvergroting en democratisering. Amsterdam kreeg grotere kantoren en winkelmagazijnen, zoals Maison de Bonneterie aan het Rokin, of Industria, bij de Dam.’


Duurzame en traditionele materialen

Qua schaal en korrelgrootte sluiten beide nieuwe panden straks weer aan bij het stedenbouwkundig beeld ter plaatse. De gevels passen in de respectievelijke gevelwanden: kosmopolitisch, open en groots aan het Rokin; terughoudend, kleinschaliger en geslotener aan de Nes. Gekozen is voor duurzame en traditionele materialen, zoals baksteen, natuursteen, leien, staal, zink en glas. ‘We hebben ons laten inspireren door de typische warenhuisarchitectuur,’ zegt Vermeesch. ‘Met ons ontwerp beantwoorden we de vraag: hoe kun je met klassieke architectuurmiddelen een modern warenhuis maken?’

 

Het pand van Haussmann krijgt een spectaculaire gevel, met gebogen glazen erkers en bij de entrees hoge tourniquets. Dit gebouw krijgt ook een ronde kap met grote ruitvormige ramen. Op deze verdieping komt de brasserie van het warenhuis. Bezoekers hebben daar een prachtig zicht op de binnenstad van Amsterdam.


Project De Rode Loper

De nieuwe, ruime panden zijn de opmaat tot een facelift voor het gehele Rokinkwartier, dat een mix van retail, horeca en woningen toevoegt aan de binnenstad. De openbare ruimte van het Rokin wordt hoogwaardig en met allure ingericht, als onderdeel van het project De Rode Loper van de gemeente Amsterdam. Pal voor de twee nieuwe gebouwen komen de ingangen van het station Rokin van de NoordZuidlijn en de bijbehorende parkeergarage.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Nieuw warenhuisconcept aan het Rokin

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Alle kinderen verdienen een goed klimaat

29 mrt om 14:00 uur

Half maart kwamen meer dan 350 deelnemers uit de kinderopvang, onderwijs, ministeries, gemeenten en de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe zorgvisie met toekomstige woonvormen

14 feb om 07:30 uur

Met een nieuwe, eigen zorgvisie - ‘Wonen met Zorg’ - wil INBO het gesprek aangaan met betrokkenen op het gebied…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Kampen gaat voor hoogste circulaire doel

8 feb om 07:30 uur

Met de ambitie om het meest circulaire schoolgebouw van Nederland te realiseren, nam de Gemeente Kampen een…

Lees verder »
descriptionArtikel

2024: nieuwe wetten, nieuwe kansen

22 dec 2023

Nog een paar dagen en het aloude Bouwbesluit verdwijnt in de prullenmand! Leve het nieuwe Besluit bouwwerken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Plattegrond dorp bepaalt dimensies zakelijk complex in China

19 dec 2023

In het financiële en zakendistrict Jiaozi Park in Chengdu wordt momenteel de laatste vrije kavel bebouwd met…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kantoorgebouw met publieke functies en iconische uitstraling

13 dec 2023

In Amersfoort wordt de Oude Rechtbank, gelegen aan het Stationsplein de komende jaren grootschalig…

Lees verder »
descriptionArtikel

WeerWoord 2030 biedt antwoorden voor klimaatverandering

30 nov 2023

De wereld gaat vanaf vanavond in Dubai opnieuw op zoek naar antwoorden die moeten leiden tot een daling van het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Welke overheden mikken op echt duurzame aanbestedingen?

15 nov 2023

Het Aanbestedingsinstituut beoordeelt jaarlijks de duurzaamheid van publieke opdrachtgevers. Daaruit komt ten…

Lees verder »