Erasmus Universiteit investeert in nieuw multifunctioneel onderwijsgebouw

donderdag 11 februari 2021
timer 4 min
Erasmus Universiteit investeert in nieuw multifunctioneel onderwijsgebouw

Beeld door Paul de Ruiter Architects

Erasmus Universiteit investeert in een toekomstbestendig Campus Woudestein. Het gebouw wordt volgens de principes van circulair bouwen gerealiseerd en is geheel energieneutraal en klimaatbestendig. Bovendien wordt er een innovatief ventilatiesysteem toegepast dat gebruik maakt van zonnewarmte en wind. Paul de Ruiter Architects, gespecialiseerd in duurzame architectuur, tekende voor het ontwerp.

De plannen voor deze nieuwbouw maken onderdeel uit van het programma Campus in Ontwikkeling, dat enige jaren geleden door EUR is geïntroduceerd om een plek te creëren waar het fijn studeren, werken en ontspannen is. Vanwege de enorme groei was er behoefte aan extra onderwijsruimte die flexibel aan te passen is aan de manier waarop onderwijs gegeven wordt. In het Polak gebouw van Erasmus Universiteit, tevens ontworpen door Paul de Ruiter Architects, kan dat al. Dit nieuwe multifunctionele onderwijsgebouw biedt nog meer ruimte om samen te werken, goed onderwijs te faciliteren en te studeren op een manier die past bij de student. En dat alles in een duurzame en groene omgeving die bijdraagt aan het welzijn van de gebruikers. De totale investering inclusief de bouw van dit onderwijsgebouw gaat ongeveer 40 miljoen euro kosten.


EUR heeft het ontwerp, de ontwikkeling en realisatie van dit nieuwe multifunctionele onderwijsgebouw gegund aan de samenwerking tussen BAM Bouw en Techniek – Projecten, Paul de Ruiter Architects, abcnova, Buro Harro landschapsarchitect, Halmos Adviseurs en LBP|SIGHT. Doorslaggevend voor de keuze was de kwaliteit van het plan, het open en transparante ontwerp, de flexibiliteit van het gebouw en de hoge mate van duurzaamheid.

Ontwerpen vanuit de gebruikers

In dialoog met studenten en de universiteit heeft Paul de Ruiter Architects de gebruikerswensen vertaald naar een eigentijds gebouw, dat een natuurlijke connectie heeft met de campus en het naastgelegen Polak Building. Transparante gevels zorgen voor verbinding met de omgeving en natuurlijk daglicht. Veel groen en houten detailleringen zorgen voor een warme en aangename beleving en natuurlijke frisse lucht.



Beeld door Paul de Ruiter Architects

Circulair onderwijsgebouw

Het zes verdiepingen tellende gebouw, waar dagelijks zo’n 3.000 studenten zullen verblijven, blinkt uit in duurzame keuzes en wordt circulair gebouwd. Dit betekent dat zo veel mogelijk gebruik wordt gemaakt van gerecyclede materialen. Sloopmateriaal van andere gebouwen van de EUR wordt hergebruikt. Net als materiaal uit andere panden die door BAM worden gerenoveerd of gedemonteerd. De constructie van het atrium wordt in houten boomstammen uitgevoerd. In de gebruiksfase krijgt circulariteit een gezicht door QR codes in het gebouw die meer informatie geven over de toegepaste duurzame technieken.

Powered by nature

Het nieuwe onderwijsgebouw is door een slimme en integrale ontwerpstrategie energieneutraal met een extreem lage energieprestatiecoëfficiënt. Om dit te bereiken is er een revolutionair nieuw natuurlijk ventilatie principe toegepast, waarbij windkracht en zonnewarmte de drijvende kracht zijn achter het ventilatiesysteem. Dit natuurlijk aangedreven systeem bespaart enorm veel energie en levert tegelijkertijd veel meer frisse lucht dan gebruikelijk is in gebouwen. Dit zorgt voor een aangenaam binnenklimaat van het multifunctionele gebouw. Daarnaast produceert het gebouw duurzame energie door zonnecellen op het dak en maakt het gebruik van duurzame warmtepompen en koude en warmte opslag in de grond om het gebouw te koelen en te verwarmen.

Flexibel naar de toekomst

Het gebouw is flexibel en aanpasbaar naar toekomstig gebruik door een opzet van grote open vloervelden zonder kolommen. De indeling van het onderwijscomplex is hierdoor helder, overzichtelijk en flexibel. De ruimtes kunnen eenvoudig multifunctioneel gebruikt worden door bijvoorbeeld het verschuiven van tussenwanden. Denk aan andere hybride werk- en onderwijsvormen en virtueel onderwijs. Zelfs de databekabeling is hierop voorbereid. Bovendien kan het gebouw in de toekomst aangepast worden aan wijzigende gebruikerswensen zonder grote sloop of herstelacties.



Beeld door Paul de Ruiter Architects


Binnenkort lees je meer over dit ontwerp in een interview met Paul de Ruiter op Stedebouw & Architectuur.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatige intelligentie bedreiging voor architect?

9 feb om 07:30 uur

Als redactie kunnen we niet meer heen om kunstmatige intelligentie (AI), maar hoe zit dat in de bouwwereld?…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Kampen gaat voor hoogste circulaire doel

8 feb om 07:30 uur

Met de ambitie om het meest circulaire schoolgebouw van Nederland te realiseren, nam de Gemeente Kampen een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwen binnen CO2-budget: zo doe je dat

6 feb om 07:30 uur

De huidige manier van ontwerpen en bouwen zorgt voor een grote CO2-uitstoot en een forse bijdrage aan de…

Lees verder »