karres+brands en EFFEKT ontwerpen dorp van de toekomst in Denemarken

woensdag 11 januari 2017
timer 3 min
karres+brands heeft samen met EFFEKT, Atkins, CFBO en Trafikplan de prijsvraag voor het masterplan in Helsinge Nord gewonnen met het ontwerp het ‘Dorp van de Toekomst’. Het masterplan voor dit 65 hectare grote gebied voorziet in 700 nieuwe woningen waarbij ecologische, sociale en economische duurzaamheid de belangrijkste peilers zijn.


Het Dorp van de toekomst is een voorstel voor een nieuwe samenlevingsvorm op het Deense platteland. Het heeft een sterke connectie met omringende landschappen, bezit een eigen identiteit bezit en is gebaseerd op gemeenschapsgevoel. Het Dorp van de toekomst is opgezet in clusters, die een groot aantal gemeenschappelijke ruimtes hebben en een hoge mate van sharing kennen, waardoor het samenleven duurzamer wordt. Het masterplan is ontwikkeld met in gedachten ecologische, sociale en economische duurzaamheid als belangrijkste peilers. Tezamen scheppen ze, in nauwe relatie met het landschap, nieuwe mogelijkheden om een gezonder, zelfvoorzienend leven te leiden op reisafstand van Kopenhagen.

 

Darius Reznek, projectleider karres+brands: “Door de groeiende rol van de stad wordt het platteland uitgedaagd om zichzelf te herontdekken en opnieuw uit te vinden. Als het platteland deze concurrentiestrijd aan wil gaan, moet het voordeel trekken uit zijn unieke kwaliteiten en plek bieden voor experimenten. Het dorp van de toekomst is een plek waar natuur en zelfvoorziening samenkomen op een manier die relevant is voor hedendaagse jonge gezinnen.”

 

Het masterplan voor de nieuwe dorpsgemeenschap is een organisch plan, waar landschap en bebouwing met elkaar versmelten. Om het gemeenschapsleven te versterken, en een sterke relatie op te bouwen met de omringende landschappen, wordt de nederzetting ontwikkeld als woonclusters met een hoge dichtheid, die maar een beperkt oppervlak private buitenruimte bezitten. Het landschap en de riante ‘tussenruimtes’ zijn collectief; ze bevatten recreatieve functies en zijn in gebruik voor in het landschap geïntegreerde voedselproductie, zoals fruitboomgaarden, permacultuur en veehouderij.

 

Om een woonbuurt te ontwikkelen met een hoge mate van sociale diversiteit, zowel met betrekking tot inkomen met als levensstijl, verschillen de clusters in vorm, materiaal, grootte en eigendomssituatie. Desalniettemin hebben alle woningen een privé buitenruimte en een directe connectie met de collectieve buitenruimte. De clusters worden ontwikkeld als 25 kleine dorpen, die ieder hun eigen karakteristieken bezitten, geïnspireerd op de kwaliteiten van hun locatie. Net als oude Deense dorpen zijn ze geclusterd rondom een gemeenschappelijke ruimte, een vijver of een plein, waar zich het collectieve en publieke leven ontvouwt en tot bloei kan komen.

 

Een ‘food hub’, centraal gesitueerd in het nieuwe Dorp van de toekomst, wordt de belangrijkste motor en ontmoetingsruimte voor zowel de lokale bevolking als voor bezoekers. De identiteit van de nieuwe woonwijk is cruciaal om nieuwe type bewoners aan te trekken. In samenspel met de transformatie van het landschap biedt de ‘food hub’ ruimte voor sociale en voedselgerelateerde activiteiten, zoals markten en bijeenkomsten, die een sleutelrol spelen in het creëren van een sterke identiteit en een bewustzijn van het nieuwe gebied.

 

Naar verwachting zullen de eerste woningen in 2017-2018 gerealiseerd worden.

Beste heer, mevrouw, ik ben hierin geïnteresseerd omdat mijn dochter samen met haar Deense vriend in Helsinge woont en zij op zoek zijn naar een duurzaam huis. Wie kan mij informatie geven?

Groet
Rianne flink
Jflink@zeelandnet.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
karres+brands en EFFEKT ontwerpen dorp van de toekomst in Denemarken

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?

17 apr om 07:30 uur

Tijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…

Lees verder »
descriptionArtikel

Waar kan er in Nederland nog worden gebouwd?

16 apr om 07:30 uur

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat publiceerde onlangs sturingskaarten, waaruit blijkt waar in de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Metamorfose van de lelijkste straat van Arnhem

28 feb om 07:30 uur

Het Centrum Architectuur, Stedenbouw en Landschap van Arnhem (CASA) beloonde de Ingenieur J.P. van…

Lees verder »