Collectiegebouw Museum Boijmans Van Beuningen krijgt groen licht

dinsdag 10 november 2015
timer 3 min
De Rotterdamse gemeenteraad gaat akkoord met de bouw van het Collectiegebouw in het Museumpark. Initiatiefnemers zijn Museum Boijmans Van Beuningen, het College van Burgemeester en Wethouders van Rotterdam en Stichting De Verre Bergen. Rotterdam krijgt de primeur van een publiek toegankelijk depotgebouw.

Het Collectiegebouw is het eerste depotgebouw waarin de kunstverzameling van de stad Rotterdam geheel publiek toegankelijk is. Bezoekers zien in het Collectiegebouw hoe achter de schermen met kunst gewerkt wordt, van restauraties tot transporten. Uniek is de publiek-private samenwerking die bestaat uit de verhuur van depotruimtes aan particuliere verzamelaars. Zij kunnen tegen betaling gebruik maken van de expertise van Museum Boijmans Van Beuningen voor het beheer van hun collectie. Publiek krijgt de kans om deze particuliere verzamelingen te zien.
 

Uniek concept

Sjarel Ex, directeur Museum Boijmans Van Beuningen: “Wij bedanken iedereen voor zijn betrokkenheid en inzet in dit proces. Niet alleen de raadsleden, het College van B&W, de ambassadeurs, steunbetuigers en ons eigen team, maar ook de architect en anderen die ons scherp hielden en hielpen bij het maken van keuzes. Door de feedback en meningen van velen is het Collectiegebouw geworden tot dit unieke concept.”


Wethouder Adriaan Visser (o.a. binnenstad): “Rotterdam krijgt met het Collectiegebouw een nieuw icoon waar de stad van gaat profiteren. De komst van het Collectiegebouw zal het culturele cluster in het Museumpark versterken en draagt bovendien bij aan een levendige binnenstad, belangrijk voor het aantrekken en vasthouden van hoger opgeleiden en investeerders. En minstens even belangrijk: de gemeentelijke kunstcollectie, de collectie van alle Rotterdammers, is veiliggesteld en publiek toegankelijk. Ik zie uit naar de opening!”


Roelof Prins, directeur Stichting De Verre Bergen: “We zijn zeer verheugd met het besluit van de gemeenteraad en zien uit naar een voortzetting van de prettige samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen en de gemeente Rotterdam.”
 

Ontwerp Collectiegebouw

Rotterdams architectenbureau MVRDV, ontwerper van de Markthal, is verantwoordelijk voor het ontwerp van het Collectiegebouw. Het bureau gaf het gebouw een ronde komvorm bekleed met spiegelend materiaal. Hierdoor reflecteert het kunstdepot de groene omgeving van het Museumpark. 
 

Planning en bouw

De komende maanden houdt de projectorganisatie (Museum Boijmans Van Beuningen, gemeente Rotterdam en Stichting De Verre Bergen) zich bezig met het selecteren van een aannemer. De bouw start naar verwachting in het najaar van 2016. Na de bouwperiode volgt het verhuizen van de ongeveer 75.000 kunstwerken die nu nog in depots liggen opgeslagen. Naar verwachting opent het Collectiegebouw eind 2018 de deuren voor bezoekers. Gedurende dit hele traject blijft de projectorganisatie omwonenden en belanghebbenden op een zorgvuldige manier informeren en ruimte bieden voor vragen uit de omgeving.


Meer informatie vindt u op de website van Museum Boijmans Van Beuningen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Collectiegebouw Museum Boijmans Van Beuningen krijgt groen licht

Artis impression van het Collectiegebouw Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam. Ontwerp: MVRDV

Artis impression atrium Collectiegebouw Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam. Ontwerp: MVRDV Artis impression atrium Collectiegebouw Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam. Ontwerp: MVRDV
Artis impression van het Collectiegebouw Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam. Ontwerp: MVRDV Artis impression van het Collectiegebouw Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam. Ontwerp: MVRDV
Artis impression interieur restaurant Collectiegebouw Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam. Ontwerp: MVRDV Artis impression interieur restaurant Collectiegebouw Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam. Ontwerp: MVRDV
Artis impression dakpark Collectiegebouw Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam. Ontwerp: MVRDV Artis impression dakpark Collectiegebouw Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam. Ontwerp: MVRDV

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Alle kinderen verdienen een goed klimaat

29 mrt om 14:00 uur

Half maart kwamen meer dan 350 deelnemers uit de kinderopvang, onderwijs, ministeries, gemeenten en de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten

26 mrt om 12:00 uur

Om bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…

Lees verder »

De mens achter duurzame dakbedekking

4 mrt om 07:30 uur

Wie op zoek is naar duurzame bitumineuze dakbedekking komt al snel uit bij Wédéflex. Het bedrijf uit Den Bosch…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe zorgvisie met toekomstige woonvormen

14 feb om 07:30 uur

Met een nieuwe, eigen zorgvisie - ‘Wonen met Zorg’ - wil INBO het gesprek aangaan met betrokkenen op het gebied…

Lees verder »