Nieuws

Circulair People's Pavilion is blikvanger van World Design Event

Tijdens de Dutch Design Week, die dit jaar plaatsvindt van 21 tot 29 oktober, lanceren de DDW en Designstad Eindhoven de eerste editie van het World Design Event (WDE). Blikvanger tijdens het WDE is het People’s Pavilion, dat bestaat uit 9500 leien van gerecycled plastic.

Het People’s Pavilion staat midden op het Eindhovense Ketelhuisplein en is een ontwerp van Overtreders W en bureau SLA. Het gebouw is honderd procent circulair en alle materialen die erin verwerkt zijn, zijn geleend van leveranciers, producenten en bewoners uit Eindhoven. Na afloop van het evenement gaan de materialen onbeschadigd terug naar de oorspronkelijke eigenaar.

Het People’s Pavilion heeft een oppervlakte van 250 m2 en wordt tijdens het design-evenement gebruikt als hang-out voor bezoekers en er is ruimte voor muziek en theater. Het paviljoen bevat 200 zitplaatsen of 600 staplaatsen. De materialen die in het gebouw verwerkt zijn, blijven volledig intact. Er wordt dus niet gelijmd, geschroefd of gezaagd.

Ontwerp

De basis voor het People’s Pavilion wordt gevormd door een constructie van 12 betonnen heipalen en 19 houten frames. Deze zijn ontwikkeld in samenwerking met ingenieursbureau ARUP. De frames bestaan uit ongeschaafd houten balken van standaard afmetingen, die tegen elkaar zijn gekneld met stalen omsnoeringsbanden. De heipalen en frames zijn aan elkaar bevestigd met 350 spanbanden. Dit totaal vormt een 8 meter hoge hoofddraagconstructie die fungeert als het skelet van het gebouw.  

De dichte gevels van het gebouw bestaan uit kleurige plastic leien van plastic huisafval, dat de afgelopen maanden door Eindhovenaren is ingezameld. De glazen gevel op het maaiveld is over van een renovatie van het voormalige hoofdkantoor van Bol.com en wordt na afloop van de DDW opnieuw gebruikt voor een andere kantoorinrichting. Het podium bestaat uit geleende stelconplaten. 

Deel dit artikel