Nieuws

Space-S wint World Habitat Silver Award

Space-S, een project met 402 sociale huurwoningen dat volledig in co-creatie met bewoners werd ontwikkeld, is in de prijzen gevallen bij de World Habitat Awards 2020. Deze award, georganiseerd in samenwerking met UN-Habitat, is één van de meest vooraanstaande prijzen op het gebied van wonen en wordt jaarlijks uitgereikt aan de meest opmerkelijke en innovatieve huisvestingsprojecten ter wereld.

Space-S werd volledig ontworpen en ontwikkeld in een samenwerking tussen architectenbureau Inbo, woningcorporatie Woonbedrijf, Uhrhahn en de bewoners, die zelf als opdrachtgever optraden. Het biedt betaalbare huisvesting van hoge kwaliteit in een inclusieve gemeenschap, gelegen op Strijp-S in Eindhoven.
 
Onder het motto ‘Create your own’ droegen ruim 1.000 potentiële huurders bij aan het ontwikkelen van Space-S. Zij hadden invloed op het stedenbouwkundig plan, op de verschillende woningtypen en op de architectuur. Zo ontstond een mix van wonen en werken met gemeenschappelijke ruimten, zoals een huiskamer en daktuinen. De bewoners kozen ervoor om gezinnen, studenten, ouderen, jongeren met een verstandelijke beperking en jongeren met autisme met elkaar te mixen. De bewoners vormen een hechte community en voelen eigenaarschap over hun gezamenlijke woonomgeving. Zij beheren zelf een deel van Space-S en verhuren de leegkomende woningen.


Interieur van Space-S. Foto door Jan de Vries
 
Bijzonder aan Space-S is dat het betrekken van bewoners in het ontwerp leidde tot echt andere woningen. Dat leverde meer dan 200 principieel verschillende woningen op. Zo kozen sommigen voor een compactere woning met een basic afwerking in ruil voor extra verdiepingshoogte waarin zij zelf een entresol kunnen timmeren. Zij wonen nu voor een normale sociale huurprijs in een compacte loft met grote ramen en geweldig uitzicht over heel Eindhoven.
 
Space-S kwam tot stand in samenwerking met 12N Urban Matters, Conversation Next, Rutger Büch en Stam+deKoning Bouw BV. De Gouden prijswinnaars voor 2020 zijn Integrating indigenous knowledge and technology for safer habitat in Pakistan en Homelessness prevention in Newcastle upon Tyne in het Verenigd Koningrijk. Een andere Zilveren Award ging naar Compressed Earth Bricks and Community Enterprises in Nepal.

Deel dit artikel