Nieuws

Kindcentrum De Entree biedt ruimte aan open onderwijsconcept

Het Kindcentrum De Entree in Zoetermeer is in gebruik genomen. Het door LIAG ontworpen duurzame schoolgebouw ligt in de groene wijk Meerzicht en biedt ruimte aan een open onderwijsconcept. In het gebouw bevinden zich primair onderwijs, kinderdagopvang en een speeltaalhuis. Het landschapsontwerp is gemaakt door Wissing ruimtelijke denkers.

Uitdagende leeromgeving

Kindgericht, talentgericht en toekomstgericht zijn de kernwoorden van De Entree. De school geeft onderwijs waarbij het kind extra wordt geprikkeld om onderzoekend te leren. Er is ruimte om talenten en vaardigheden te ontwikkelen in de vorm van techniek, sport, drama of koken. Elke jaargroep beschikt over een eigen basisruimte. Dit is de thuisbasis voor de kinderen. Hier krijgen de kinderen instructie, worden verhalen verteld en praten ze met elkaar. LIAG ontwierp ook de ruimtes voor het atelieronderwijs: de leerateliers. Elk met een eigen thema zoals theater, bouwatelier en huishoek, media-atelier en ontdekatelier. De gezamenlijke ruimtes die de groepen met elkaar delen zijn flexibel en multifunctioneel van opzet. Dit zijn de speelleerpleinen. Uitdagend ingericht met afwisselend meubilair. 




Open onderwijsconcept

Het open onderwijsconcept komt terug in de opzet van het gebouw. Op de begane grond krijgt de onderbouw les en zijn het kinderdagverblijf en speeltaalhuis geplaatst. LIAG creëerde een grote multifunctionele speelruimte tegenover de grote trap die ook als tribune of voorleesplek gebruikt kan worden. Op de eerste verdieping is de bovenbouw met tegen de gevel aan de basis-instructie-ruimten. Met grote glazen schuifpuien zijn deze verbonden met het middengebied waar de leerpleinen zijn. Hier vind je de leerateliers en open samenwerkplekken. De ‘ontmoetingskeuken’ is letterlijk en figuurlijk de centrale plek in het gebouw. Ouders en kinderen komen hier samen om te koken. Het schoolgebouw voorziet de kinderen en medewerkers in flink wat ruimte dat veel vrijheid biedt voor de gewenste flexibiliteit in onderwijsvormen. De vide en een riante lichtstraat zorgen voor veel daglicht dat tot diep in het gebouw doordringt.

Verbinding met buiten

Kindcentrum De Entree ligt ingebed als een paviljoen in een park tussen heuvels en bomen. Het onderwijsgebouw heeft twee bouwlagen met een donkere metselwerk plint en een gemengde beige/bruine eerste verdieping. De verdieping is kleiner dan de begane grond waardoor een dakterras kon worden gemaakt met een brede trap naar het speelterrein in het park. De brede trap werkt als tribune en ‘apenrots’.




Gasloos en Nul op de Meter

IKC De Entree is gasloos en energieneutraal. Dit past in de ambitie van de gemeente Zoetermeer om alle gebouwen die gerealiseerd worden Nul op de Meter (NoM) te maken. Veel aandacht gaat uit naar gebruikscomfort en duurzaamheid op alle vlakken. Diverse maatregelen zorgen hiervoor. Denk aan zonnepanelen op het dak, LED verlichting, aanwezigheidsdetectie, een warmtepomp en HR +++ glas.

Deel dit artikel