Nieuws

Twaalf nominaties voor de Arie Keppler Prijs 2018

De nominaties voor de Arie Keppler Prijs 2018 zijn bekend. Een vakjury heeft uit 82 inzendingen vier categorieën vastgesteld en twaalf nominaties gekozen.

 

De Arie Keppler Prijs 2018 onderscheidt zich van voorgaande edities, doordat op voorhand geen categorieën zijn vastgesteld. Op basis van de ingezonden projecten heeft de jury vier actuele en belangwekkende thema’s gedefinieerd en bij elk thema nominaties vastgesteld.


Vier categorien

De eerste categorie is Placemaking: het vermogen om een min of meer vergeten of afgelegen plek nieuw leven in te blazen. De tweede categorie is Sociale cohesie: architectuur of een andere ruimtelijke ingreep die een positieve bijdrage levert aan de leefbaarheid van een wijk. De derde categorie staat in het teken van het herbestemmen van karakteristieke panden. Tot slot besteedt de jury aandacht aan een actuele opgave van Stedelijke verdichting: ruimte maken voor woningen binnen de grenzen van de bestaande stad.
 

De vier winnaars van deze categorieën worden op 28 september tijdens de prijsuitreiking in bekendgemaakt.

Nominaties


Placemaking

 • Lichtpoort, Afsluitdijk – Studio Roosegaarde / Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Nieuwe Afsluitdijk
 • Van Eesteren Paviljoen, Amsterdam - Korteknie Stuhlmacher Architecten / Stichting Van Eesterenmuseum
 • Vuurtoreneiland, Durgerdam – krft / Stichting Vuurtoreneiland


Sociale cohesie

 • Augustanahof, Amsterdam – Ponec de Winter & Wolters Vastgoed BV (samen 'BIND') / Diaconie Evangelische Lutherse Gemeente Amsterdam (ELGA)
 • Kindercampus Zuidas, Amsterdam – Fact Architects en Hund Falk architecten / Gemeente Amsterdam
 • Onderzoeksgebied Van der Pekbuurt, Amsterdam – Architectenbureau Hoogeveen / Stichting Ymere


Hergebruik en herbestemming

 • Brouwerij De Werf, Enkhuizen – Mark Fuller Architects / Brouwerij en Proeflokaal de Betonning
 • Fort K’IJK en Kijkkoepel, Uitgeest – Hooyschuur architecten / Stadsherstel Amsterdam en BureauVanEig / Landschap Noord Holland
 • Wierschuur Nieuwland, Hippolytushoef – AG Architecten / V.o.f. Villa Nieuwland


Stedelijke verdichting

 • De Smaragd, Amsterdam – M3H Architecten / De Alliantie Ontwikkeling
 • Patch 22, Amsterdam – FRANTZEN et al / Lemniskade Projecten BV, Tom Frantzen & Claus Oussoren
 • W99, Amsterdam – Hund Falk architecten en Fact architects / Lingotto Ontwikkeling BV

 

Meer informatie over de nominaties of voor de andere inzendingen vindt u hier.

Vakjury

De nominaties zijn samengesteld door een vakkundige jury. Dit jaar namen in de jury plaats: Edzo Bindels (winnaar 2016 en partner West 8), Sylvia Pijnenborg (adjunct-directeur BOEi), Bastiaan Jongerius (adviseur MOOI Noord-Holland en architect),  Sacha Maarschall (regionaal ontwerper Provincie Noord-Holland) en Rob van Leeuwen (bestuurslid MOOI Noord-Holland en landschapsarchitect). Directeur van MOOI Noord-Holland Jef Mühren (planoloog) schoof zoals alle jaren aan als secretaris.

Deel dit artikel