Eerste blauwdruk voor nieuw dorp voormalig vliegkamp Valkenburg

dinsdag 9 juni 2020
timer 3 min
Voor de vijfde, nieuwe kern binnen de gemeente Katwijk, op het voormalig vliegkamp Valkenburg, is het stedenbouwkundig raamwerk vastgesteld. Het ontwerp is gemaakt door KCAP.

Het stedenbouwkundig raamwerk is de eerste belangrijke stap na de ondertekening van de bestuurlijke afspraak op 5 maart door de gemeenten Katwijk en Wassenaar, de provincie Zuid-Holland en het Rijksvastgoedbedrijf, grondeigenaar van het oud-vliegkamp. Deze bijzondere locatie krijgt hiermee een nieuwe bestemming en draagt bij aan de lokale en regionale woningbehoefte en de economische ontwikkeling van de gemeente.

Van hangaar tot snelweg

Het Rijksvastgoedbedrijf gaf KCAP opdracht om een ontwerp te maken voor het stedenbouwkundig raamwerk voor het noordelijk deel van locatie Valkenburg. Dit loopt vanaf het hangaargebied tot aan de N206. Hier komen 3.000 tot 3.500 woningen en het centrum van het nieuwe dorp. Een deel van dit gebied is in eigendom van gebiedsontwikkelaar BPD, waarmee de plannen zijn afgestemd. Het raamwerk geeft de hoofdstructuren van wegen, water en groen weer met flexibiliteit voor toekomstige ontwikkelingen. Het schetst de ruimtelijke inpassing van een duurzame en inclusieve omgeving waar uiteindelijk zo’n 12.000 tot 13.500 nieuwe inwoners zullen wonen, werken en recreëren.

Aandacht voor rijke verleden

Het plan is gemaakt met veel aandacht voor het rijke verleden van het gebied. Dit is onder andere terug te zien in een bevaarbaar krekenlandschap. Daarnaast vormen de voormalige landingsbanen een verbindend assenkruis dat het dorp verbindt met het omliggende landschap. De korte landingsbaan verbindt de kust en de polder en de lange landingsbaan de Oude Rijn met het open landschap richting Wassenaar. Het assenkruis van de landingsbanen zal ook dienen als centrum van het gebied. Karakteristieke plekken in het gebied zoals de verkeerstoren en het VIP-gebouw, worden belangrijke oriëntatiepunten. Deze tastbare elementen geven het gebied een eigen karakter.


Buurten en voorzieningen

Dit deel van de nieuwe kern krijgt drie karakteristieke buurten met voor iedereen plek: alleenstaanden, ouderen, starters en gezinnen met kinderen. Aan de korte landingsbaan en op de kruising van de banen is ruimte voor winkels, scholen, horeca, zorginstellingen en een kerk. De voorzieningen komen daar waar de meeste mensen komen wonen, nabij de haltes van hoogwaardig openbaar vervoer. Het totaal aantal van 5.600 woningen zal gefaseerd, in een periode van 10 tot 15 jaar, gebouwd worden.

Planning

Katwijk en het Rijksvastgoedbedrijf ontwikkelen zelf geen woningen, maar faciliteren de woningbouw met planvorming en ruimtelijke procedures. Het stedenbouwkundig raamwerk biedt de basis voor het bestemmingsplan. De planning is erop gericht om het bestemmingsplan in de eerste helft van 2021 vast te stellen. Daarna start het Rijksvastgoedbedrijf met de verkoop van grond. Het stedenbouwkundig raamwerk en het profielenboek voor de openbare ruimte zijn in te zien via: www.rijksvastgoedbedrijf.nl/valkenburg of op de website van Katwijk.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Eerste blauwdruk voor nieuw dorp voormalig vliegkamp Valkenburg

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?

17 apr om 07:30 uur

Tijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »
descriptionArtikel

Seminar De Bewoner Centraal 2.0 zet grote stappen vooruit

9 feb om 10:25 uur

De grootste uitdaging om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen is niet de…

Lees verder »