Nieuws

Uniek vormgegeven schoolgebouw lijkt op papieren zak

Een bijzonder vormgegeven business school door architect Frank Gehry is recent geopend en wordt inmiddels omschreven als de ‘mooiste verfrommelde bruine papieren zak’. Het gebouw, de Dr Chau Chak Wing van UTS Business School, maakt onderdeel uit van Sydney’s University of Technology.

Bruine papieren zak

Het hoekige gebouw bestaat uit 320.000 uniek vormgegeven bakstenen. De architectuur van de 85-jarige architect staat vooral bekend om zijn vloeiende vormen, zoals te zien bij het Walt Disney Concert Hallen de Guggenheim Bilbao, maar dit project staat daar los van. “Dit gebouw doe ik nergens anders,” zei hij tijdens de opening van de UTS Business School.


De met hand gelegde stenen bieden een uitstraling die de architectonische nalatenschap van Sydney moet illustreren. Als contrast is de westzijde van het gebouw gemaakt uit scherven glas die de gefragmenteerde reflecties van nabijgelegen gebouwen tonen.  Volgens Gehry is het ontwerp gebaseerd op een boomhut, met een ingewikkelde interne lay-out die ‘een groeiend, lerend organisme met vele takken van bedachtzaamheid’ moet voorstellen.


Het gebouw huist 160 fietsparkeerplekken, kluisjes, kleedkamers en douchen om studenten en medewerkers van het schoolgebouw te stimuleren meer gebruik te maken van de fiets. Bekijk hierboven de foto’s van het gebouw of kijk op
Dezeen.com voor de plattegronden. 

Deel dit artikel