Nijmegen opent fietstransferium met kunstwerk

maandag 8 december 2014
timer 3 min
Het nieuwe fietstransferium naast het Nijmeegse Centraal Station wordt 10 december a.s. in gebruik genomen. Het transferium, dat medegefinancierd werd door ProRail en de stadsregio Arnhem-Nijmegen biedt plaats aan zo’n 4000 fietsen en is 24 uur per dag, zeven dagen per week geopend.

 

Binnenin het transferium wordt de uitstraling voor een belangrijk deel bepaald door het monumentale kunstwerk TALIA van Jan van der Ploeg. Het publiek kan 10 december vanaf 06.00 uur terecht. Voor de eerste 2000 bezoekers is er een bijzondere herinnering.

 

Gemiddeld pakt ruim veertig procent van de reizigers de fiets naar het station. Het grote inpandige fietstransferium heeft dan ook een belangrijke functie voor treinreizigers. De voorziening is gebouwd met de laatste inzichten en kennis over inpandig fietsparkeren. Het gaat daarbij om de breedte van de gangen, de vrije hoogte, daglichttoetreding  en een befietsbare toegang waarmee men zonder afstappen de stalling kan inrijden. Dat vergemakkelijkt het parkeren van de fiets aanzienlijk, zeker als een trein moet worden gehaald. In het eerste kwartaal van 2015 wordt bovendien nog een detectiesysteem en een verwijssysteem geïnstalleerd waarop per gang te zien is hoeveel plaatsen er beschikbaar zijn en waar. Het systeem maakt het voor de beheerder mogelijk om te zien hoe lang een fiets al geparkeerd staat, zodat te lang gestalde fietsen kunne worden verwijderd. Behalve voor treinreizigers dient het transferium als stalling voor bezoekers van Doornroosje en studenten uit de 350 studentenwoningen in het complex. Met de komst van de nieuwe voorziening is de totale stallingscapaciteit in de stationsomgeving uitgebreid tot bijna 10.000. De tijdelijke fietsklemmen die in de omgeving staan, worden de komende tijd verwijderd. 

 

Kunstwerk TALIA

In het transferium is een bijzonder kunstwerk van Jan van der Ploeg (Amsterdam 1959) opgenomen. De kunstenaar, die bekend staat om zijn muurschilderingen in binnen- en buitenruimten, heeft op de vloeren, wanden en plafonds een abstract lijnenspel met intense kleuren gecreëerd dat bijdraagt aan een optimistisch en positief gebruik van de ruimte. De schilderingen van Van der Ploeg, aangebracht op bestaande architectuur, hebben door de zorgvuldig  afgewogen kleurstellingen een bijna drie-dimensionale werking. De werken zijn op zichzelf als zelfstandige ruimtes te beleven, maar benadrukken ook de ruime die ze omgeeft,

 

Van der Ploeg organiseerde tentoonstellingen in binnen- en buitenland en zijn werk was onder meer te zien in MoMA PS1 (New York) het Hammer Museum (Los Angeles) en diverse kunstinstituten en galeries in Amsterdam, Basel, Berlijn, Chicago, Milaan, Parijs en Sydney. Het werk in het fietstransferium kwam tot stand op advies van de commissie beeldende kunst en met input van diverse betrokkenen.

 

Nieuwbouw

Het fietstransferium bevindt zich op de onderste laag van een nieuw complex met 15 bouwlagen. De bijzondere nieuwbouw biedt onderdak aan Poppodium Doornroosje en 350 studentenwoningen van de Stichting Studentenhuisvesting Nijmegen. In het gebouw is een inpandig vrachtwagen rotatiesysteem gerealiseerd. Dit systeem tilt de vrachtwagens op en keert ze 180 graden, zodat ze weer gemakkelijk en dus ook veiliger het gebouw uit kunnen rijden. De nieuwbouw bij het station past in de visie van de Gemeente Nijmegen om het gebied aan beide zijden van het spoor te ontwikkelen tot een goed bereikbaar mobiliteitsknooppunt met een aantrekkelijke functionele invulling. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Nijmegen opent fietstransferium met kunstwerk

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Speciaal magazine over de toekomst van mobiliteit

28 mrt om 07:30 uur

Als we kijken naar de toekomst van mobiliteit, zijn er mensen die denken aan drones voor personenvervoer,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Jouw kans voor nieuwe koers ruimtelijke ordening

6 dec 2023

Heb je de uitnodiging van Populytics ook in je mailbox ontvangen? Om mee te denken over de inrichting van…

Lees verder »
person_outlineBlog

Woningbouw als katalysator voor mobiliteitstransitie

5 okt 2023

In dit blog schrijven Richard ter Avest en Claudia de Koning dat ons bestaan aan het veranderen is en ook onze…

Lees verder »
descriptionArtikel

Treinstation als katalysator van woningbouw

14 sep 2023

Een treinstation is veel meer dan een station voor treinen. Afhankelijk van de gebouwde en economische omgeving…

Lees verder »

Waterdicht parkeerdek in Rotterdam

21 jul 2023

In het voorjaar van 2023 hebben wij mogen meewerken aan een mooi project, namelijk aan een parkeerdek temidden…

Lees verder »
person_outlineBlog

Treinangst

12 jul 2023
Afgelopen zomer reisde ik voor mijn werk naar Valencia en deed daarvan verslag op LinkedIn en Twitter. Altijd leuk…
Lees verder »
descriptionArtikel

Op naar de ideale brug, tunnel en sluis met innovatiekracht

11 jul 2023
Alle ogen zijn vandaag de dag gericht op de woningbouwopgave, terwijl een net zo belangrijke opgave onder onze…
Lees verder »
person_outlineBlog

De toekomst is nu

7 jul 2023
Wie de spoorse opgave een beetje volgt, kan maar tot een conclusie komen: onze stationsgebieden maken een…
Lees verder »