Nieuws

Industriële robots dringen door in het ontwerp- en bouwproces

“Computergestuurde robotische fabricageprocessen maken de koppeling tussen ontwerp en realisatie. Industriële robots dringen door in het architectonische ontwerp- en fabricageproces.” Dat zei Wessel van Beerendonk, architect en co founder van Studio RAP, tijdens de Stedebouw & Architectuur Talks, op de vakbeurs Building Holland 2015 in RAI Amsterdam.

 

In de hedendaagse architectuur is free-form geometrie steeds vaker onderdeel van het architectonische ontwerp. Hoewel het ontwerp tegenwoordig eenvoudig in CAD-software beschreven kan worden, levert de vertaling naar een bouw- en kostentechnisch realistisch voorstel de nodige problemen op. De opkomst van free-form geometrie binnen de architectuur is gepaard gegaan met een behoefte aan mass-customization. Dat kan – aldus Van Beerendonk – met Industriële robotarmen, aangestuurd vanuit geavanceerde software.

 

Digitaal bouwmeesterschap


Hedendaagse ontwikkelingen op het gebied van robotisering binnen het architectonische ontwerp- en bouwproces kunnen leiden tot een herdefiniëring van de architect. Een architect die zich deze innovaties eigen maakt, zal in staat zijn een zekere esthetiek te vinden waarbij maakbaarheid, materiaal en expressiviteit van het ontwerp onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De modernisten van de twintigste eeuw ontleenden hun vormentaal aan de mogelijkheden die gestandaardiseerde industriële fabricageprocessen hun boden. Zo zouden de mogelijkheden geboden door industriële robots binnen het ontwerp- en bouwproces dat kunnen doen voor deze nieuwe architect. Studio RAP (Robotics, Architecture & Production) streeft ernaar deze rol van de nieuwe architect te ontwikkelen en zet zich als architectonische ontwerp- en fabricagestudio in om robot gestuurde productietechnieken in de bouw te implementeren.

 

Indoor-kantoor voor het Rotterdams Havenbedrijf in het RDM Innovation Dock

Een illustratie van de toepassing van industriële robots op een architectonische schaal is het ontwerp van een indoor-kantoor voor het Rotterdams Havenbedrijf in het RDM Innovation Dock. Het ontwerp behelst honderdvijftig vierkante meter kantooroppervlak. Het project zal uitsluitend met industriële robots worden vervaardigd. In zulke projecten komt de schaal waarop deze machines kunnen acteren goed tot uiting. Het laat zien dat de technologie schaalbaar is naar die van de architectuur.Dit is een mooi voorbeeld van onze werkwijze: vanuit de wisselwerking tussen ontwerp en maakbaarheid zinvolle architectonische uitgangspunten formuleren en zo komen tot vernieuwende, efficiënte en expressieve architectonische toepassingen.

 

Bekijk hier het filmpje van de Stedebouw & Architectuur Talk van Wessel van Beerendonk over de robotificatie van het ontwerp- en bouwproces.

Deel dit artikel