Nieuws

Compacte sociale huurwoningen in Amsterdam-Oost

Woningcorporatie Ymere en TBI-onderneming ERA Contour hebben onlangs een realisatieovereenkomst ondertekend voor het woningbouwproject De Eenhoorn in Amsterdam-Oost.

Binnen het project worden de 124 beneden-bovenwoningen vervangen om plaats te maken voor ruim 300 appartementen die geïnspireerd zijn op appartementen in het Finse Helsinki. ERA Contour is verantwoordelijk voor de bouw van de woningen en begeleidt daarnaast de sloop van de huidige huurwoningen. Korth-Thielens Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp. 


Een modern grijs getinte gevel, slimme woonindeling, veel grote ramen en hoge plafonds zorgen voor licht en ruimtelijk wonen. In de eerste fase worden 149 compacte appartementen gerealiseerd, variërend in oppervlakte van 32 m2 tot 80 m2. Er is bewust gekozen voor compacte woningen om zo meer mensen blij te maken met woonruimte. De woningen zijn bovendien gasloos en beschikken over zonnepanelen. 

Voorzieningen 

De toekomstige bewoners van De Eenhoorn hebben alle voorzieningen binnen handbereik. Zo is het appartementencomplex goed bereikbaar met het openbaar vervoer. De gevarieerde en eigentijdse gebouwen in combinatie met een rustige autoluwe omgeving, maakt dat je je waant in een soort stadse oase. De verschillende woningtypes kunnen verschillende woonwensen vervullen: compacte woningen voor starters en wat grotere woningen voor jonge gezinnen. 

Gedeelde voorzieningen

Gezamenlijke ruimtes en gedeelde voorzieningen zijn in het appartementencomplex De Eenhoorn een goede aanvulling op de compacte woningen. De ruimtes bevorderen de veiligheid en verbondenheid en zorgen ervoor dat een woonplek dezelfde gebruiksgemakken heeft als een grotere woning. Door het delen van een aantal gezamenlijke voorzieningen, leer je bovendien je buren beter kennen. 

Deel dit artikel