Nieuw wervelend parkeergebouw voor RAI Amsterdam

vrijdag 7 oktober 2016
timer 3 min
Benthem Crouwel Architects ontwierp voor RAI Amsterdam een multifunctioneel parkeergebouw. Het dertig meter hoge gebouw van acht parkeerlagen biedt plaats aan ongeveer duizend auto’s. De eerste verdieping van het gebouw is ook te gebruiken als een flexibele extentiehal. Als de RAI geen extra parkeerbehoefte heeft, zal de garage fungeren als openbare parkeervoorziening.

 

Het gebouw wordt gekenmerkt door een strakke, rechthoekige vorm met aan de zuidzijde twee opvallende spiralen, de zogenaamde ‘wokkels’. Een wokkel om de parkeergarage in te rijden, en een wokkel om deze weer te verlaten. Door deze gescheiden toe- en afvoer van verkeer kan het parkeren snel en efficiënt afgehandeld worden, een belangrijke wens van de RAI. De wokkels zijn opgebouwd uit prefab betonnen elementen die al stapelend de op- en afrit tot de parkeervloeren vormen. Het zijn beeldbepalende elementen van het gebouw, duidelijk zichtbaar vanaf de ringweg A10. ’s Avonds benadrukken blauwe LED-lijnen de elegante vorm van de wokkels.

 

Extra flexibele ruimtes

Het parkeergebouw is een ‘stand alone’ parkeergarage, en ook een multifunctioneel inzetbaar gebouw. Doordat de eerste verdieping twee keer zo hoog is (7,2 meter) als de bovenliggende parkeervloeren, ontstaat een ruime hal die ingezet kan worden als extentiehal en congresruimte.  De 2.800m2 grote hal heeft zo weinig mogelijk kolommen, zodat de ruimte op allerlei manieren ingericht kan worden. De kolomstructuur staat op een grid van 7,5 meter. Het gebouw bestaat uit drie beuken met een overspanning van vijftien meter. De extentiehal is zelfstandig te gebruiken voor evenementen, maar kan door schuifdeuren ook verbonden worden met de omliggende hallen van het RAI-complex. De bovenste parkeervloer, het dak van het gebouw, kan eveneens voor diverse activiteiten van de RAI gebruikt worden.

 

RAI-lamellen

De parkeervloeren zijn omzoomd door verticale lamellen, die terugkomen in veel gebouwen van het RAI-complex: zo wordt de onderlinge verbondenheid van de verschillende RAI gebouwen benadrukt. De lamellen van het parkeergebouw zijn zilverkleurig en geven de parkeervloeren op de lagen 3 tot en met 8 een zowel transparante als besloten uitstraling. Ze laten voldoende lucht door, in overeenstemming met de wens van de RAI voor een parkeergarage zonder mechanische ventilatie, en zorgen door hun oriëntatie ook voor beschutting tegen de regen.

 

Twintig jaar huisarchitect

Wat in 1893 begon als Vereniging 'De Rijwiel-Industrie' groeide in ruim een eeuw uit tot een grote internationale tentoonstellings- en congresorganisatie: RAI Amsterdam is inmiddels een van de drukst bezette beurs- en congrescentra ter wereld. Sinds de opening van het complex op de huidige locatie in 1961 ontving de RAI al meer dan honderd miljoen bezoekers. Van 1961 tot 1989 was architect Alexander Bodon supervisor van de architectuur van het gehele RAI complex. Sinds 1989 vervult Benthem Crouwel Architects deze eervolle taak. In de afgelopen twintig jaar heeft Benthem Crouwel Architects onder andere de gebouwen het Amtrium en Elicium ontworpen. Het multifunctionele parkeergebouw is de nieuwste toevoeging aan het RAI-complex.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Nieuw wervelend parkeergebouw voor RAI Amsterdam

Meer artikelen met dit thema

Afdichting WTC Kunstvijver Schiphol

18 apr om 11:00 uur

Wie wel eens op Schiphol is geweest, zal het misschien herkennen: de WTC kunstvijver, met enorme ’drijvende’,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?

17 apr om 07:30 uur

Tijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten

26 mrt om 12:00 uur

Om bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…

Lees verder »

De mens achter duurzame dakbedekking

4 mrt om 07:30 uur

Wie op zoek is naar duurzame bitumineuze dakbedekking komt al snel uit bij Wédéflex. Het bedrijf uit Den Bosch…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »