Nieuws

Studenten TU Delft bouwen energieproducerend appartement

Het Modular Office Renovation-team van de TU Delft, dat bestaat uit 54 studenten, bouwt een prototype dat een inefficiënt kantoor renoveert in een appartement dat meer energie produceert dan dat het zelf verbruikt.

Het prototype is een uitsnede van een inefficiënt kantoor, dat omgebouwd wordt naar een appartement. Op 6 mei 2019 heeft het team het hoogste punt van het prototype tijdens de bouw bereikt. Met het uiteindelijke prototype gaat het team in juli naar Hongarije om mee te doen aan de Solar Decathlon Europe: een internationale studentencompetitie voor energiezuinige huizen. 

Zinvol leerproces

De bouwperiode is een enorme leerervaring voor de studenten. Het prototype is in samenspraak en in samenwerking met alle studenten ontworpen. Tijdens het proces krijgt het studententeam ondersteuning van allerlei partners van TU Delft. 

Prototype in 15 dagen bouwen

Tijdens de Solar Decathlon Europe gaat het team dus meedoen met dit prototype. Hiervoor moet het prototype in maximaal 15 dagen gebouwd worden om kans te maken op de overwinning. Om dit voor elkaar te krijgen is het belangrijk dat het prototype al een keer gebouwd wordt, zodat iedereen weet wat de verwachting en bedoeling is. 


Het prototype is gebaseerd op een modulair en nettopositief appartement. Dit laatste betekent dat het gebouw meer energie opwekt dan dat het zelf verbruikt. Daarnaast wordt de lucht die het gebouw binnenkomt gefilterd, zodat er een gezond binnenklimaat ontstaat en er binnen de toren voedsel kan worden verbouwd. Binnen de nettopositiviteit focust het MOR-team zich op vijf aspecten: energie+, water+, lucht+, biomassa+ en materialen+.

Modulair ontwerp

De gehele renovatie van de kantoorgebouwen is mogelijk met behulp van vier modules: gevelmodule, badkamer/keukenmodule, bed/bureaumodule en wandmodule. Hierdoor wordt het renoveren van de slecht presterende kantoren laagdrempelig en betaalbaar. Daarnaast kunnen de modules makkelijk worden hergebruikt in andere gebouwen. Omdat de bewoners individuele wensen en eisen hebben voor hun woning, kunnen de modules zo worden geplaatst dat de woning aan deze eisen voldoet. Het appartement kan bijvoorbeeld groter of kleiner worden en er kan makkelijk een extra slaapkamer of badkamer aan worden toegevoegd. 

Deel dit artikel