Nieuws

Hollands Glorie Dutch Design toren

De inspiratie voor deze Dutch Design toren is een vaas die gemaakt is om snijbloemen in te zetten. Verder dient het vooral als decorstuk en is een monument ter ere van de Floriade, die in 2022 in Almere plaatsvindt.

In de zeventiende eeuw kwamen de keramische tulpenvazen uit Delft en waren versierd met het Delfts Blauw of Chinees decor. De tulpenvazen zijn in China nagemaakt en vervolgens geïmporteerd door de VOC. Tulpenvazen werden in die tijd bloempiramides of bloemhouders genoemd. Ze werden op tafel gezet als pronkstuk, soms zelfs zonder bloemen. 

Modellen

Tulpenvazen zijn er verschillende soorten en maten. Grote exemplaren bestonden uit stapelbare elementen of verdiepingen, waarvan het totaal soms ruim anderhalve meter hoog was. Op iedere verdieping kunnen rondom enkele bloemen in de vaas worden gestoken. De vorm van sommige tulpenvazen is pagode-achtig en lijkt te zijn geïnspireerd op de Porseleintoren van Nanking. Andere tulpenvazen zijn meer obelisken.

Moderne varianten

Tegenwoordig worden door kunstenaars moderne variaties op de originele tulpenvaas gemaakt. Ontwerper Rop Ranzijn heeft zich ook laten inspireren door de tulpenvaas voor het ontwerpen van een iconische Hollands Glorie (de Delftsblauwe toren) met daarop twee grote tulpen. 


Boven in de toren bevindt zich een ronddraaiend restaurant met uitzicht over het Floriadeterrein en de stad Almere zelf. Verder zijn er verschillende tentoonstellingsruimtes en in het midden van de toren bevinden zich twee liften. Door de rankheid van de toren met zijn zijdelinks ronddraaiende tuiten, ziet de toren er steeds weer anders uit. De opvallende toren ziet er ietwat space-achtig uit. Het kan worden beschouwd als een mooi eerbetoon voor en een blijvend monument ter ere van de Floriade 2022.

Specificaties van de toren

Fundering: staal en beton
Toren: een combinatie van beton, staal en composiet
Afwerking: Met glas en blauwe tegels
Dakbedekking paviljoen: met groene beschoeiing
Tulpen en stelen: een combinatie van staal en composiet

Deel dit artikel