Nieuws

Daktuin kunstdepot door MVRDV krijgt 75 berken

Een bijzonder aangezicht in Rotterdam: op 6 april startte de plaatsing van 75 speciaal gekweekte bomen op de daktuin van Depot Boijmans Van Beuningen, ontworpen door MVRDV.

De komende twee weken worden 75 meerstammige berken door BAM Bouw en Techniek geplaatst op de daktuin. De bomen worden onderdeel van een groene daktuin met restaurant en uitzicht over de stad. MVRDV ontwierp het bos samen met MTD landschapsarchitecten uit Den Bosch.


De bomen (Betula pubescens) worden maximaal tien meter hoog en zijn goed bestand tegen weersomstandigheden op het dak. Een speciaal watersysteem zorgt voor voldoende bewatering voor de bomen. Het wordt verwacht dat de bomen, die robuust van aard zijn, enkele tientallen jaren blijven staan. Een gespecialiseerde boomverzorger monitort de bomen regelmatig op vitaliteit, gezondheid en vochthuishouding.

Klimaatzones

MVRDV gaf het ronde 39,5 meter Depot een zo klein mogelijke footprint als het programma toestond, om het park zoveel mogelijk intact te laten. Dankzij de spiegelende panelen reflecteert het gebouw stad én park. Het Depot geeft bezoekers de kans om de 151.000 kunstwerken tellende collectie van het museum te bezichtigen en dankzij de vijf klimaatzones kunnen ook particuliere en bedrijfscollecties in het gebouw onder museumcondities worden bewaard.


Het Depot opent naar verwachting in september 2021 zijn deuren.

Deel dit artikel