Nieuws

Klushuizen nu ook in wederopbouwflats

De opmars van klushuizen in Nederland is begonnen in de Rotterdamse wijk Spangen. Daar vonden adviesbureau Urbannerdam en Hulshof Architecten in de gemeente Rotterdam een partner om het compleet vervallen Wallisblok van ruim 90 appartementen samen met 36 particulieren te renoveren. Geen corporatie of projectontwikkelaar zag er destijds brood in, om in Spangen te investeren in woningen.

 

Het werd een groot succes, schrijft Frans van Hulten, van Urbannerdam, in een artikel in Stedebouw & Architectuur. Er zijn door de kopers 36 verassende woningen variërend in grootte van 45 tot 325 vierkante gerealiseerd. Het imago van Spangen knapte er flink van op en het succes was voor de gemeente Rotterdam aanleiding om er een stedelijk project van te maken. Sinds 2005 heeft Rotterdam honderden Klushuizen verkocht en dragen ze bij aan leefbare buurten. Het Sociaal Cultureel Planbureau noemde het Klushuizenproject zelfs een van de weinig echt goed werkende instrumenten om differentiatie in wijken op gang te brengen.

 

Zien is geloven

De belangstelling voor Klushuizen is sterk toegenomen nadat er in 2011 een conferentie over het thema Klushuizen is gehouden. Onderdeel daarvan waren excursies naar reeds gerealiseerde projecten. Deelnemers aan de conferentie zagen nu zelf wat voor bijzondere woningen er door de particulieren werden gerealiseerd in de volstrekt verkrotte panden.

Den Haag en Arnhem waren de ‘quick believers’. Samen met adviesbureau Urbannerdam zijn in deze steden de eerste Klushuizenprojecten opgezet. Wederom met vastgoed waarvoor geen reguliere ontwikkelingen mogelijk waren. Ook hier waren de resultaten weer boven verwachting. Zo waren de panden aan de Hommelseweg en omgeving in Arnhem al jaren een hoofdpijndossier voor Portaal en gemeente Arnhem. Nu zijn het pareltjes in de wijk Sint Marten geworden. Niet alleen de woningen zijn bijzonder goed geslaagd ook de kopers hebben nieuw enthousiasme in de wijk gebracht. De laatste nieuwe stad waar het concept van Klushuizen wordt uitgerold is Utrecht. Hier kunnen geïnteresseerden straks woningen van Mitros in de wijk Ondiep kopen om er hun paradijsjes van te maken.

 

Crisis biedt nieuwe kansen

Door de crisis op de vastgoedmarkt ontstaan er steeds meer kansen voor Klushuizen. Gebouwen die op de nominatie staan om te worden gesloopt, worden nu eerst onderzocht op haalbaarheid om als Klushuizen te verkopen. De huidige eigenaar hoeft dan niet zelf te investeren. Klushuizen vereisen slechts een beperkt financiële investering vooraf terwijl ze  in sommige gevallen ook nog eens meer opleveren  dan de traditionele aanpak, nog los van de sociale winst  en het duurzame karakter van klushuizen.

 

Eerste naoorlogse Klushuizenflat

Een Klushuizenproject waar op dit moment  veel aandacht voor is, is Klussen op de Klarenstraat in Amsterdam Slotervaart. Woningcorporatie de Alliantie biedt een jaren vijftig portieketageflat aan kopers aan die samen de flat moeten gaan herverkavelen en renoveren. Het is voor het eerst in Nederland dat er in zo’n flat klushuizen worden verkocht. Hoewel nog niet de hele flat is verkocht aan klussers, ziet het er wel naar uit dat het een succesvol project gaat worden. De flat bestaat nu nog uit 40 identieke appartementen van 74 vierkante meter op een plint van bergingen en garages. Samen met Urbannerdam en Van Schagen architecten zijn inmiddels 20 kopers bezig met de herontwikkeling van de flat. Er komen appartementen van 74 tot 200 vierkante meter. Woningen worden zowel horizontaal als verticaal samengevoegd. De begane grond wordt gedeeltelijk bestemd voor wonen zodat er ook grondgebonden woningen met een privé-tuin komen. De daken worden gebruikt voor dakterrassen en het plaatsen van zonnepanelen.

 

Het volledige artikel van Frans van Hulten is te lezen in Stedebouw & Architectuur. Download hieronder gratis dit artikel.

 

klushuizeninnanoorlogseflats.pdf
beschikbaar voor iedereen
Download

Deel dit artikel