Klushuizen nu ook in wederopbouwflats

maandag 7 april 2014
timer 4 min
De opmars van klushuizen in Nederland is begonnen in de Rotterdamse wijk Spangen. Daar vonden adviesbureau Urbannerdam en Hulshof Architecten in de gemeente Rotterdam een partner om het compleet vervallen Wallisblok van ruim 90 appartementen samen met 36 particulieren te renoveren. Geen corporatie of projectontwikkelaar zag er destijds brood in, om in Spangen te investeren in woningen.

 

Het werd een groot succes, schrijft Frans van Hulten, van Urbannerdam, in een artikel in Stedebouw & Architectuur. Er zijn door de kopers 36 verassende woningen variërend in grootte van 45 tot 325 vierkante gerealiseerd. Het imago van Spangen knapte er flink van op en het succes was voor de gemeente Rotterdam aanleiding om er een stedelijk project van te maken. Sinds 2005 heeft Rotterdam honderden Klushuizen verkocht en dragen ze bij aan leefbare buurten. Het Sociaal Cultureel Planbureau noemde het Klushuizenproject zelfs een van de weinig echt goed werkende instrumenten om differentiatie in wijken op gang te brengen.

 

Zien is geloven

De belangstelling voor Klushuizen is sterk toegenomen nadat er in 2011 een conferentie over het thema Klushuizen is gehouden. Onderdeel daarvan waren excursies naar reeds gerealiseerde projecten. Deelnemers aan de conferentie zagen nu zelf wat voor bijzondere woningen er door de particulieren werden gerealiseerd in de volstrekt verkrotte panden.

Den Haag en Arnhem waren de ‘quick believers’. Samen met adviesbureau Urbannerdam zijn in deze steden de eerste Klushuizenprojecten opgezet. Wederom met vastgoed waarvoor geen reguliere ontwikkelingen mogelijk waren. Ook hier waren de resultaten weer boven verwachting. Zo waren de panden aan de Hommelseweg en omgeving in Arnhem al jaren een hoofdpijndossier voor Portaal en gemeente Arnhem. Nu zijn het pareltjes in de wijk Sint Marten geworden. Niet alleen de woningen zijn bijzonder goed geslaagd ook de kopers hebben nieuw enthousiasme in de wijk gebracht. De laatste nieuwe stad waar het concept van Klushuizen wordt uitgerold is Utrecht. Hier kunnen geïnteresseerden straks woningen van Mitros in de wijk Ondiep kopen om er hun paradijsjes van te maken.

 

Crisis biedt nieuwe kansen

Door de crisis op de vastgoedmarkt ontstaan er steeds meer kansen voor Klushuizen. Gebouwen die op de nominatie staan om te worden gesloopt, worden nu eerst onderzocht op haalbaarheid om als Klushuizen te verkopen. De huidige eigenaar hoeft dan niet zelf te investeren. Klushuizen vereisen slechts een beperkt financiële investering vooraf terwijl ze  in sommige gevallen ook nog eens meer opleveren  dan de traditionele aanpak, nog los van de sociale winst  en het duurzame karakter van klushuizen.

 

Eerste naoorlogse Klushuizenflat

Een Klushuizenproject waar op dit moment  veel aandacht voor is, is Klussen op de Klarenstraat in Amsterdam Slotervaart. Woningcorporatie de Alliantie biedt een jaren vijftig portieketageflat aan kopers aan die samen de flat moeten gaan herverkavelen en renoveren. Het is voor het eerst in Nederland dat er in zo’n flat klushuizen worden verkocht. Hoewel nog niet de hele flat is verkocht aan klussers, ziet het er wel naar uit dat het een succesvol project gaat worden. De flat bestaat nu nog uit 40 identieke appartementen van 74 vierkante meter op een plint van bergingen en garages. Samen met Urbannerdam en Van Schagen architecten zijn inmiddels 20 kopers bezig met de herontwikkeling van de flat. Er komen appartementen van 74 tot 200 vierkante meter. Woningen worden zowel horizontaal als verticaal samengevoegd. De begane grond wordt gedeeltelijk bestemd voor wonen zodat er ook grondgebonden woningen met een privé-tuin komen. De daken worden gebruikt voor dakterrassen en het plaatsen van zonnepanelen.

 

Het volledige artikel van Frans van Hulten is te lezen in Stedebouw & Architectuur. Download hieronder gratis dit artikel.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Klushuizen nu ook in wederopbouwflats

Nieuwe gevel klushuis Klarenstraat.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Flatbrand Valencia: ‘Grote probleem is naleving eisen’

27 feb om 07:30 uur

Na de verschrikkelijke brand in de Grenfelltoren in Londen (2017) roept de recente brand van een flatgebouw in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Seminar De Bewoner Centraal 2.0 zet grote stappen vooruit

9 feb om 10:25 uur

De grootste uitdaging om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen is niet de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Jeroen de Willigen pleit voor een nieuwe bouwcultuur

16 jan om 14:30 uur

Bij De Zwarte Hond is Jeroen de Willigen partner-stedenbouwkundige en creatief directeur. Deze herfst werd hij…

Lees verder »
descriptionArtikel

Uitvoering van rijksbeleid fysieke leefomgeving loopt achter

15 jan om 12:30 uur

De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (Rli) roept het kabinet op om de balans tussen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Trends in de woningmarkt 2024: benut het momentum

8 jan om 10:00 uur

Op het gebied van volkshuisvesting is er in 2024 een kans om echt stappen te zetten vanaf beleidsafspraken en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Plattegrond dorp bepaalt dimensies zakelijk complex in China

19 dec 2023

In het financiële en zakendistrict Jiaozi Park in Chengdu wordt momenteel de laatste vrije kavel bebouwd met…

Lees verder »