Dronten scoort met Woonservicegebied Rond De Regenboog

maandag 7 april 2014
timer 3 min
Dronten bestond in 2012 50 jaar. Vanaf het begin is deze ‘new town’ in de polder een stad van pioniers geweest. Die pioniersgeest staat ook aan de basis van woonzorgcentrum De Regenboog en het eromheen gelegen woonservicegebied Rondom De Regenboog. Dit woonservicegebied trekt nationale aandacht.

 

“Dronten heeft bijna geen intramurale plaatsen en doet het voortreffelijk. Dat is misschien wel de toekomst voor Nederland," concludeerde George de Kam, emeritus hoogleraar maatschappelijk ondernemen aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Roel Faas, sinds 1 januari 2006 locatiedirecteur van De Regenboog voor Stichting Coloriet die intra- en extramurale zorg levert aan ouderen in Noordoost Flevoland, prijst in een interview met Peter Bekkering in Stedebouw & Architectuur, themanummer Bouw & Zorg de pioniergeest: "De  eerste Drontenaren zijn ‘pioniers’ en ‘dat zijn ze hun hele leven lang gebleven’. Mensen met een meer dan gemiddeld doorzettingsvermogen – ‘niet kletsen, maar poetsen’ – en tegelijkertijd uitermate kritisch en enorm betrokken: ze willen zich overal mee bemoeien.” En ze zijn met velen: “Dat lees je dus af aan de unieke demografische bevolkingsopbouw. Die ziet er uit als een zandloper.”

 

Voordeel

In het vergelijkend onderzoek naar woonservicegebieden, onder leiding van George de Kam, in samenwerking met Platform31 (toen nog SEV), scoort Dronten heel goed: “In woonservicegebied De Bilt-West  heb je op iedere 12 ouderen 1 intramurale plaats, in Dronten is dat 1 intramurale plaats op iedere 150 ouderen. Die mooie score heeft alles te maken met de pioniersgeest. Drontenaren willen, ook op latere leeftijd, ruimte, zowel fysiek als mentaal. Dus zo lang mogelijk thuis wonen en zoveel mogelijk zelfstandigheid – dat is hier belangrijk. Dat bereik je op een aantal manieren. Bijvoorbeeld door zorg naar de mensen te brengen, en niet andersom. Snelheid is dan van belang. Als mij iets mankeert, wil ik zo snel mogelijk adequate hulp. Dat kan met een alarmeringssysteem. In het woonservicegebied Rondom De Regenboog – het gebied ligt in een straal van 700 meter rond De Regenboog, met bijna 14.000 bewoners, waarvan 1.630 zelfstandig wonende 70-plussers – garanderen we dat binnen 15 minuten na de oproep actie wordt ondernomen. In het woonservicegebied hebben we ongeveer 50 bewoners met alarmering en circa 170 bewoners met alarmering en een zorgvraag.” Naast snelle zorgverlening wijst Faas op het aspect sociale veiligheid. “Je huis moet veilig zijn maar ook de woonomgeving, op straat en in de wijk.”

 

Gelijktijdige ontwikkelingen

Spil in het gebied is Woonzorgcentrum De Regenboog. Een gebouw uit 1987, opgezet als verzorgingshuis. “Rond 2000 werd duidelijk dat die monofunctie niet langer voldeed. De gemeente liep achter met seniorenhuisvesting en wilde een inhaalslag. We hebben toen twee dingen gedaan. Aan de overkant van De Regenboog is De Woonark gebouwd, 82 seniorenappartementen, met woningplattegronden van bijna 90 vierkante meter (oplevering 2009). De Regenboog zelf werd gestript: de bestaande 100 eenkamerappartementen van 29 vierkante meter werden vervangen door andere zorgvormen: kleinschalige woonvormen voor mensen met geheugenproblemen (3 groepen van 6 mensen); woonvormen voor mensen met een lichamelijke zorgvraag (4 groepen van 6 mensen), 12 tijdelijke plaatsen en 16 tweekamerappartementen voor mensen met een lage zorgvraag. Tegelijk met de renovatie (gereed in 2010) en nieuwbouw van De Woonark is ook het woonservicegebied Rond de Regenboog (door)ontwikkeld. Dit alles in nauwe samenwerking met de gemeente Dronten, woningcorporatie OFW en zorgaanbieder Coloriet.”

 

Wilt u het volledige artikel lezen? Download dan hier gratis de PDF. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Dronten scoort met Woonservicegebied Rond De Regenboog

Ronde de Regenboog.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Speciaal magazine over de toekomst van mobiliteit

28 mrt om 07:30 uur

Als we kijken naar de toekomst van mobiliteit, zijn er mensen die denken aan drones voor personenvervoer,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

Werksessies natuurinclusief bouwen voor gezonde bewoners

26 mrt om 15:30 uur

Ben je een gebiedsontwikkelaar of projectontwikkelaar en ben je geïnteresseerd in hoe groenvoorzieningen in…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »

Webinar 'Binnen 30 dagen een gedragen ontwerp maken'

19 mrt om 15:09 uur

Hoe kun je sneller en efficiënter werken aan gebiedsontwikkelingen? Hoe krijg je een volledig overzicht van de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kroniek van een aangekondigde nood

13 mrt om 16:00 uur

Het magazine Stedebouw & Architectuur is vernieuwd! Met onder meer de nieuwe rubrieken Bouwiconen, Rapport…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vernieuwde Stedebouw & Architectuur: Gezondheid & Welzijn

6 mrt om 13:25 uur

Het fors vernieuwde nieuwe magazine van Stedebouw & Architectuur is net uit! In deze digitale editie zijn…

Lees verder »
descriptionArtikel

Pleidooi voor typologisch experiment

5 mrt om 07:30 uur

In 2006 ging LEVS architecten op zoek naar een nieuw onderkomen. Het bureau vond een mooie locatie op het…

Lees verder »