Nieuws

Entree eerste flat van Nederland in ere hersteld

Een klus bij de allereerste flat van Nederland, daar zijn zelfs de mensen van Plooy Allround Betonreparatie BV van onder de indruk. "Een monument, dat is toch wel heel bijzonder," vertelt eigenaar Dennis Plooy. Voor Triflex knapte hij de entree van het gebouw Nirwana in Den Haag op. Een project met diverse uitdagingen. "Maar het resultaat is echt prachtig."

De entree van het gebouw dat in 1930 werd opgeleverd, omvat een trap en een bordes van bij elkaar zo’n 75 vierkante meter oppervlakte. Al tijden was dat deel de bewoners een doorn in het oog. De tegels lieten los en ook de verf. Bovendien was er lekkage. Maar hoe los je dat constructief en duurzaam op bij een monument? "De Vereniging van Eigenaren (VvE) heeft daar wel wat gesprekken over moeten voeren, ja," weet Plooy. "Vooral omdat ze het in de oude stijl wilden terugbrengen, maar het moest natuurlijk ook vochtwerend, onderhoudsvriendelijk én duurzaam. Zodat ze er weer heel wat jaartjes tegenaan kunnen."

Moeilijker dan gedacht

Na allerlei overleggen met Monumentenzorg werd het plan geboren. Plooy Allround Betonreparatie BV kon aan de slag met de vloeibare kunststofoplossingen van Triflex. "Maar dat was nog niet zomaar gedaan. Deze klus leek op voorhand gemakkelijker dan het was." Allereerst vanwege de extra gesprekken over de kleuren. "De VvE wilde de sfeer van vroeger terugbrengen. De entree van Nirwana werd in de dertiger jaren opgeleverd met een donkere granieten vloer. Die uitstraling moest het hebben." 


Uiteindelijk werd gekozen voor wit voor het bordes met donkergrijs aan de randen en op de trap. "Speciaal voor deze klus hebben we de zandlaag die de vloer anti-slip maakt op kleur gebracht. Zodat dat donkergrijze intact bleef."

Alle lagen verwijderen

Ook het voorbereidende werk had wel wat voeten in aarde. "We moesten alle lagen verwijderen. De oude tegels, de dekvloeren, helemaal tot aan het schone beton." Voor de nieuwe zandcementen dekvloer werd gekozen voor het Triflex BTS-P systeem. Plooy: "We begonnen met een primerlaag en pakten de opstaande randen in met een Triflex-membraan om ze waterdicht te maken. Toen brachten we over de hele entree nog een membraan aan, die ook scheuroverbruggend is."


Over het membraan heen kwam het gietvloerensysteem ProFloor RS, waar de op kleur gebrachte zandlaag werd ingebracht. Tot slot werd de hele entree blank afgelakt. 
Het resultaat? Een entree die de sfeer van de jaren dertig ademt en jarenlang mee kan zonder al te veel onderhoud. "Eén keer per jaar met de hogedrukreiniger de boel schoonmaken en klaar ben je. Van deze entree kan iedereen nog heel wat jaartjes plezier hebben."


Meer informatie? Neem contact op met Machiel Regtvoort via 
info@triflex.nl.

Deel dit artikel