Nieuws

MVRDV wint competitie Kreativquartier Potsdam met 'dorps' masterplan

Binnen een nieuw stadsblok in Potsdam Mitte gaat een 'creatief dorp' het levenslicht zien. MVRDV wint met een ontwerp dat aansluit bij de historische stadsplattegrond. Het project moet een culturele, economische, sociale en innovatieve impuls geven aan het gebied.

De nieuwe wijk richt zich op de creatieve industrie. Het ontwerp bestaat uit een ensemble van gebouwen met diverse afmetingen en het geheel krijgt de uitstraling en ruimtelijke kwaliteiten van een dorp, terwijl bestaande historische structuren gerespecteerd blijven of waar nodig worden aangepast.

Ontwerpelementen

Het voormalige Rechenzentrum – momenteel door kunstenaars in gebruik als atelierruimte – zal plaatsmaken voor een ensemble van gebouwen met verschillende vormen en afmetingen. Op de plek van de Langer Stall, waarvan nu alleen nog de achttiende-eeuwse pronkgevel staat, zal een nieuw gebouw verrijzen dat het oorspronkelijke volume weerspiegelt.

De binnenplaats van het blok is een belangrijk aspect van het ontwerp. Door binnen het blok een ‘dorp’ te realiseren met verschillende typen gebouwen, ontstaat een ruimtelijk gevarieerde wijk met steegjes, hofjes, groene daken en pleinen. Deze dichtheid stimuleert informele ontmoetingen tussen de verschillende gebruikers en zorgt voor een dorps gevoel. Village zal ook een aanvullend programma bieden; van een kleuterschool en horeca tot conferentie- en expositieruimtes.

Village wordt duurzaam opgezet; publieke en private groene ruimtes worden beter geïntegreerd dan nu het geval is, er worden recycleerbare bouwmaterialen gebruikt en waar mogelijk wordt energie duurzaam opgewekt. Het gebied is verder door goede voetgangerspaden en uitstekend openbaar vervoer verbonden met de aangrenzende stadsdelen. In het Kreativquartier zullen deze plekken voor elektrische deelauto’s worden toegevoegd.

Uitvoering

Kreativquartier Potsdam wordt in drie fasen gerealiseerd. Gestart wordt met de atelierruimtes in de Langer Stall. In de tweede fase zullen de Village-gebouwen op de binnenplaats worden gerealiseerd. Tot slot zal met een appartementengebouw aan de Werner-Seelenbinder Straße het ‘dorp’ worden voltooid. De bouw start naar verwachting in 2021, in 2023 zullen de kunstenaars hun nieuwe ateliers kunnen betrekken.

Deel dit artikel