Nieuws

Gent krijgt mobiele mantelzorgwoning

Als eerste openbaar bestuur in Vlaanderen krijgt Gent een mobiele mantelzorgwoning. Vanaf september kunnen geïnteresseerden een nachtje proefslapen in de mobiele woning.

Een mobiele mantelzorgwoning is een tijdelijke, losstaande, mobiele wooneenheid. Deze kan gemakkelijk in een tuin geplaatst worden, schrijft Stad Gent op haar website. Zorgbehoevenden kunnen op deze manier vlak bij hun verzorgers wonen. Tevens is de woning toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Voordelen

Een mobiele mantelzorgwoning heeft tal van voordelen. Zo wonen de zorgbehoevende en verzorger vlak bij elkaar, maar behouden ze wel hun privacy. Daarbij is de mantelzorgwoning kant-en-klaar en kan deze in een dag compleet geïnstalleerd worden. Bovendien zijn er geen verbouwingen nodig.

De voorzieningen

De mobiele mantelzorgwoning heeft een oppervlakte van ongeveer 50 m2 en beschikt over een inkomhal, een leefruimte met keuken, slaapkamer, badkamer, een berging en een terras. De woning is ook nog eens volledig ingericht en beschikt over grote ramen. De houten vloer, muren, kasten en plafonds creëren een warme en huiselijke sfeer.

Visie van de stad

De mantelzorgwoning in deze hoedanigheid past ook in een nieuw geïntegreerd mantelzorgbeleid van Stad Gent en lokale partners uit de thuiszorg, de residentiële zorg en verschillende zorgverenigingen. Naar schatting nemen zo'n 40.000 Gentenaars een taak als mantelzorger op zich. 

Deel dit artikel