Nieuws

Effecten stikstof en PFAS groot voor bouwsector

Stikstof en PFAS hebben grote gevolgen voor grond-, wegen- en waterbouw, alsook op producenten van hout- en bouwmaterialen. Een grotere focus op duurzaam bouwen lijkt uitkomsten te bieden.

Krimp bouwproductie met 2 procent

ABN AMRO verwacht in 2020 een krimp van de bouwproductie van 2 procent, al wordt ook verwacht dat de groei in 2021 gaat stabiliseren. Dit hangt niet samen met een dalende vraag. Integendeel; er is grote vraag naar nieuwe woningen, onderhoud aan wegen en dijken en de verduurzaming van kantoren. De oorzaak ligt in de gevolgen van de overheidsmaatregelen, waardoor bouwondernemers worden beperkt in hun werkzaamheden. Het aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen is bijvoorbeeld tussen augustus en oktober 2019 gedaald met 28,3 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2018.

 

Het wordt verwacht dat de impact van de PFAS- en stikstofcrisis vooral groot is voor de woningbouw (-2,5 procent), de utiliteitsbouw (-1 procent) en de gww-sector (-3,5 procent), al wordt voor deze sectoren ook een licht herstel verwacht in 2021. Nieuwbouwprojecten lijken vooral geraakt te worden, wat invloed heeft op aanverwante sectoren. Zo krijgen producenten van hout- en bouwmaterialen in 2020 te maken met een productiedaling van 3 procent, wat verder zal dalen in 2021. Verhuurders van bouwmateriaal kunnen een krimp van 2 procent verwachten in 2020.

Noodzaak aan duurzaam bouwen

ABN AMRO ziet dat er nog steeds veel vraag is naar bouwprojecten. "Veel projecten zullen in gang worden gezet zodra dit weer mogelijk is," aldus Madeline Buijs, Sector Econoom Bouw en Vastgoed van ABN AMRO. "Dit kan een luchtbel in de orderportefeuille veroorzaken: nu weinig of geen projecten, maar later een stuwmeer. Dit kan ervoor zorgen dat na 2021 de bouwproductie sterk groeit en een inhaalslag gaat maken." Volgens Buijs lopen bedrijven die inspelen op duurzaam bouwen in de komende jaren het minste risico. Deze vorm maakt hen toekomstbestendiger, omdat milieumaatregelen hun werk minder belemmeren. 

 

Het volledige rapport van ABN AMRO is hier in te zien. Op 10 januari publiceert het Economisch Bureau van ABN AMRO de Woningmarktmonitor. In dit rapport worden de gevolgen van de hierboven beschreven ontwikkelingen op de woningmarkt uitgebreid behandeld.

Deel dit artikel