Nieuws

Calgary opent grootse bibliotheek

In Calgary, Canada is onlangs de nieuwe centrale bibliotheek geopend voor publiek. De bibliotheek is een van de grootste in Noord-Amerika, waar meer dan de helft van de inwoners actieve kaarthouder is.

De nieuwe vestiging van de bibliotheek werd dan ook gecreëerd voor en geïnspireerd door de inwoners van de Canadese stad. Het nieuwe gebouw biedt ruimte aan alle soorten mensen en activiteiten en verdedigt de unieke maatschappelijke functie die bibliotheken tegenwoordig bieden. ©Michael Grimm


©Michael Grimm

De dynamische drievoudig glazen gevel bestaat uit een modulair, zeshoekig patroon. Geaggregeerde variaties op de zeshoekige vorm verspreiden zich over het gebogen oppervlak van het gebouw in afwisselende panelen van glas en aluminium. Uit deze vormen komen vertrouwde vormen naar voren. Delen van het patroon kunnen lijken op een open boek, sneeuwvlokachtig lijnenwerk, of in elkaar grijpende huizen. Het voornaamste is dat het hele bouwvolume is ingesloten in hetzelfde patroon, waardoor alle zijden van het gebouw als 'voorkant' kunnen functioneren.
 


©Michael Grimm

De geometrie van de facade is weggesneden, waardoor een uitgestrekte houten boog wordt onthuld. De vorm van de entree van het gebouw verwijst naar de Chinook-wolkenbogen die ook elders in de regio gevestigd zijn. De organische vorm en textuur geven het grote gebouw een intiem karakter. ©Michael Grimm


Over de zes verdiepingen die het gebouw telt, zijn verschillende ruimtes verdeeld, zoals verschillende digitale ruimtes en ruimtes waar mensen rustig kunnen lezen. De verschillende ruimtes worden verlicht door natuurlijk licht en de houten lamellen, wat zorgt voor een blik tussen het atrium en de westelijke gevel. Aangekomen bij het noordelijkste puntje van de bibliotheek, bevindt men zich in de Living Room, die uitzicht biedt op de spoorlijn en het ontmoetingspunt van de twee buurten. 

Deel dit artikel