Nieuws

Bouwstart Gortercomplex Leiden

Deze week is de bouw gestart van het Gortercomplex aan de Wassenaarseweg in Leiden. Het ontwerp is van Group A architects. zo schrijft vakblad de Architect.

Het project behelst de renovatie van het monumentale voormalige TNO-kantoorgebouw en de bouw van twee nieuwe woontorens met ondergrondse bergingen en een parkeerkelder. In totaal komen er 213 appartementen voor de vrije sector huur en 160 parkeerplaatsen.

Ziekenhuis

De woontorens en het bestaande Gortergebouw vormen samen het Gortercomplex. Het Gortergebouw werd midden vorige eeuw in gebruik genomen door het Academisch Ziekenhuis Leiden als onderzoeksgebouw. De voormalige laboratoriumruimten maken nu plaats voor 54 compacte loftwoningen.

Ensemble

De nieuwe woontorens zullen bestaan uit dertien bouwlagen met in totaal 159 appartementen, variërend in grootte van ongeveer 60 tot 110 m2. Een toren vormt met het bestaande gebouw een ensemble. De andere toren staat solitair in het park. De torens worden licht en transparant en zullen contrasteren met de bestaande bebouwing van zware bakstenen. De verbinding met het monumentale Gortergebouw wordt gezocht door de toepassing van metselwerk op de onderste bouwlagen.

Transformatie

Naar verwachting wordt het getransformeerde Gortergebouw medio 2019 opgeleverd. De nieuwe woontorens volgen een half jaar later. Het Gortercomplex is onderdeel van de transformatie van het campus-achtige Boerhaavegebied in Leiden. Op het voormalige universiteitsterrein komt een mix van wonen, werken en educatieve functies.

Deel dit artikel