Superduurzaam stadskantoor Venlo zuivert stadslucht

woensdag 5 oktober 2016
timer 3 min
Op 14 oktober opent het nieuwe stadskantoor in Venlo. Het gebouw is volgens de Cradle to Cradle filosofie ontwikkeld, met onder meer een luchtzuiverende gevel en vloerbedekking van gerecycled materiaal zoals plastic flessen.

Het nieuwe stadskantoor aan de Eindhovenseweg in Venlo is ontworpen door Kraaijvanger Architects. Een comfortabele en gezonde werkomgeving in combinatie met duurzame innovatie stond centraal, zo laat de architect weten. Het gebouw omvat onder andere kantoorruimte, een plaza, een publiekshal met expositieruimte, vergaderruimten en fiets- en parkeervoorzieningen.
 

Verticale tuin

Het opvallendste element is de groene gevel, volgens de architect met 200 m2 de grootste ter wereld. Deze verticale tuin met meer dan 100 verschillende planten zuivert de lucht van de weg en spoorbaan naast het gebouw. Specifiek: 30% van de zwavel- en stikstofoxides wordt uit de buitenlucht gehaald en de fijnstofuitstoot van 3.000 m2 autoweg wordt gecompenseerd.


De groene gevel zuivert de lucht.


Daarnaast zorgt de kas op de bovenste drie verdiepingen voor natuurlijke verwarming van het gebouw. In combinatie met de groene gevel, een zonneschoorsteen en warmteopslag in de bodem zorgt de kas bovendien voor energiezuinige luchtbehandeling, -circulatie en klimaatbeheersing.
 

Duurzaam interieur

Binnenin zijn er diverse grote en kleine maatregelen genomen om Cradle to Cradle na te streven. Denk aan groene wanden voor een goede luchtvochtigheid en akoestiek, maar ook bureaustoelen die volledig recyclebaar zijn en vloerbedekking gemaakt van plastic flessen en ander gerecycled materiaal. Verder wordt regenwater en water van wastafels en douches opgevangen en gezuiverd voor de groene gevel en het sanitair.


Interieur stadskantoor Venlo


“Dankzij materiaalpaspoorten van alle gebuikte materialen is het gebouw een reusachtige grondstoffenbank,” aldus Kraaijvanger Architects. “Aan het einde van de levensduur van een dienst of product kunnen deze weer ingenomen worden voor hoogwaardig hergebruik, van ieder onderdeel zijn het productieproces en de gebruikte stoffen bekend." 


Ook de inrichting is gericht op duurzaamheid. Het gebouw is erg transparant waardoor daglicht tot zo diep mogelijk binnen wordt gehaald. Waar dit niet mogelijk is, wordt ledverlichting gebruikt. Er is een grote diversiteit aan individuele en aanpasbare werkplekken en een open kern van trappen en vides nodigt uit tot beweging. De vides zijn ook zo vormgegeven dat een natuurlijke luchtstroom mechanische ventilatie grotendeels vervangt.


Het stadskantoor is transparant, dus veel daglicht.
 

Geen truukje

Gemeente Venlo benadrukt dat Cradle to Cradle bij de bouw geen truukje is geweest, maar integraal is doorgezet in alle facetten. Zo is er bijvoorbeeld niet voor hout, maar voor speciaal hergebruikt (prefab en gestort) beton gekozen. “Het is van cruciaal belang dat zowel burgers als medewerkers snappen waarom dit gebouw meerwaarde voor hen oplevert,” aldus projectleider Michel Weijers van de gemeente Venlo. “Met die bewustwording kunnen ze trots zijn op het gebouw. Zo kan bijvoorbeeld iedereen op schermen in het gebouw zien hoeveel water er wordt bespaard en hoeveel de zonnepanelen opleveren.”


De komende jaren gaat de gemeente Venlo samen met verschillende partners onderzoeken wat het effect is op de arbeidsproductiviteit en het ziekteverzuim van de gemeentelijke organisatie.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Superduurzaam stadskantoor Venlo zuivert stadslucht

Het nieuwe stadskantoor van Venlo is ontwikkeld volgens de Cradle to Cradle filosofie.

d d
g g
f f
s s

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?

17 apr om 07:30 uur

Tijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »
descriptionArtikel

Challenge geeft inzicht in vergroeningspotenties

11 apr om 07:30 uur

Hoe groen is jouw stad? Met de Groene Stad Challenge krijgen gemeenten daar een goed inzicht in, zoals blijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

Werksessies natuurinclusief bouwen voor gezonde bewoners

26 mrt om 15:30 uur

Ben je een gebiedsontwikkelaar of projectontwikkelaar en ben je geïnteresseerd in hoe groenvoorzieningen in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten

26 mrt om 12:00 uur

Om bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kroniek van een aangekondigde nood

13 mrt om 16:00 uur

Het magazine Stedebouw & Architectuur is vernieuwd! Met onder meer de nieuwe rubrieken Bouwiconen, Rapport…

Lees verder »