Nieuws

Udens Duyn: vier sterren herstelhotel

Ziekenhuizen trekken zich terug op hun kernactiviteiten. Herstel van patiënten verlegt zich naar zorghotels. Het fenomeen zorghotels verspreidt zich als een olievlek door het land. Een van de meest markante zorghotels van dit moment is het pas geopende Hotel Udens Duyn in Uden. Het herstelhotel, een ontwerp van architectenbureau de Jong Gortemaker Algra (dJGA) in Rotterdam, biedt een luxe omgeving om in alle rust en ruimte te herstellen.

 

Het hotel is bedoeld voor mensen die geen intensieve verpleging meer nodig hebben en na hun verblijf in het ziekenhuis actief aan hun herstel of revalidatie willen werken. Udens Duyn is ook toegankelijk voor familieleden van patiënten van het naastgelegen Bernhoven, en voor mensen die op zoek zijn naar een prettige verblijfsplek.

 

Natuurlijke omgeving

Hotel Udens Duyn, met ruimte voor 79 luxe kamers en ingericht als een viersterrenhotel, met een fitnessruimte, restaurant, toegang tot internet, roomservice, wekservice, was- en strijkservice en een beautysalon, ligt naast het nieuwe ziekenhuis Bernhoven in Uden, eveneens door dJGA ontworpen aan de noordkant van Uden.

 

Canyon

In het hart van het hotel is door de openingen in het dak de lucht zichtbaar. Henk de Jong, architect en directeur bij dJGA over deze ruimte: “Het gebouw kenmerkt zich door de centrale ruimte die in de vorm van een ‘canyon’ is ontworpen. Het daglicht komt door het gebruik van lichtkoepels, via de ‘canyon’, tot op de begane grond. Gasten ervaren hierdoor bij binnenkomst een aangename en open sfeer.”

 

Hotelkamers

Hotelkamers concentreren zich op de tweede en derde verdieping, met een ontsluiting door twee gangen. De tweede verdieping heeft een verbinding met het ziekenhuis, voor mogelijke spoedopnames. De kamers zijn ruim en op het niveau van een viersterrenhotel, met plek voor twee bedden, een zithoek en een bureau. Alle wanden zijn combiwanden van Knauf: door toepassing van dubbele beplating Diamond Board gipskartonplaten zijn de kamers extra geluidsisolerend (Rw = 59 dB), een belangrijke wens van de opdrachtgever (zie foto). M+R interieurarchitecten heeft samen met Flos een deel van het lichtplan verzorgd. In de Knauf stucplafonds konden Flos elementen naadloos worden geïntegreerd en voorzien van een directe of indirecte lichtbron. Een mooie samenvoeging van vorm en functie, waardoor licht op een aangename manier wordt ervaren.

 

Download hieronder het volledige artikel over Herstelhotel Udens Duyn, zoals verschenen in Stedebouw & Architectuur thema- editie Bouw & Zorg.

 

HerstelhotelUdensDuyn.pdf
beschikbaar voor iedereen
Download

Deel dit artikel