Nieuws

Innovatie-Memorandum getekend: Aruba 100% duurzaam

Koninklijke Philips en Aruba hebben een Innovatie-Memorandum ondertekend. Deze strategische samenwerkingsovereenkomst zal Aruba helpen bij het realiseren van haar doelstelling om in 2020 voor 100 procent gebruik te maken van duurzame energie.

Innovatie-Memorandum

Dit wordt mogelijk gemaakt dankzij Philips’ expertise op het gebied van verlichting en innovatie. Ter ondersteuning van Aruba’s ‘Smart Island Strategy’ voor duurzaamheid, zal Philips helpen bij de analyse en begeleiding van een oplossingsontwerp voor het vernieuwen van de openbare verlichtingssystemen. Dit geldt zowel voor openbare gebouwen als voor de buitenverlichtingssystemen op het eiland. Hierdoor wordt Aruba een toonbeeld van innovatie in de regio.

 

Duurzame ontwikkeling

Aruba richt zich al sinds 2010 op duurzame ontwikkeling en is strategische partnerschappen met toonaangevende innovators aangegaan om deze doelstellingen te bereiken. Het energiebeleid van Aruba is ontworpen om een efficiëntere en duurzame productie, levering en verbruik van de nutsvoorzieningen te realiseren. Daarom speelt duurzaamheid een substantiële rol in het overheidsbeleid. “Het partnerschap met Philips draagt bij aan de duurzame economische ontwikkeling die Aruba nastreeft; die gaat uit van een op kennis gebaseerde economie en maakt gebruik van de strategische ligging tussen Europa en Noord - en Zuid-Amerika”, aldus Mike Eman, premier van Aruba.

 

50-80% energiebesparing

Als onderdeel van dit Innovatie-Memorandum zullen ook openbare gebouwen uitgerust worden met LED-verlichting om zo voordelen in energieverbruik te realiseren. Hiervoor zal Philips een maatwerkoplossing voor buitenverlichtingssystemen ontwerpen, die niet alleen het energieverbruik van Aruba minimaliseert, maar ook de huidige lichtniveaus verbetert, conform de internationale normen.  Philips verwacht dat deze duurzame verlichting kan resulteren in een aanvankelijke energiebesparing van 50-80%. Ook kan de jaarlijkse CO₂-uitstoot verminderd worden met 3000 – 4000 ton. “Renovatie van de systemen zal een besparing aan energiekosten opleveren die overeenkomt met $1,2 - $1,7 miljoen per jaar”, zegt Mike de Meza, minister van Economische Zaken, Energie en Milieu in een verklaring.

 

Verbetering van duurzaamheid

Naast de bijdrage aan het realiseren van Aruba’s doelstellingen om energieonafhankelijk te worden, dient het project ook als toonbeeld voor de mogelijkheden van innovatie van Philips; een 'center of excellence' voor het ontwikkelen en testen van duurzame producten en oplossingen. Op de lange termijn zal Philips zich richten op uitbreiding en verbetering van duurzaamheid en prestaties, waaronder systemen die werken op zonne-energie  voor openbare verlichting, binnen en buiten. Daarnaast ondersteunt Philips de economische ontwikkeling via toepassingen die de economische groei bevorderen in specifieke sectoren zoals toerisme en horeca. Dit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel