Nieuws

Boomverplanting op Utrechtse Domplein: ruim baan voor ondergronds museum

Copijn Boomspecialisten verhuist een groep bomen van het monumentale Domplein naar het jonge Máximapark in Leidsche Rijn. De bomen op het Domplein maken plaats voor de bouw van het ondergrondse centrum, Schatkamer Domplein II, dat volgend jaar open gaat. De verhuisoperatie van de bomen gebeurde  in de nachten van 2 en 3 april in verband met de omvang van de bomen.


De verplaatsing is een idee van de Stichting Vrienden van het Maximapark. De bomen die sinds 1975 op het Domplein hebben gestaan, blijven zo behouden. Het gaat om zes platanen die langs Het Lint bij de entree van de Haarrijnse Plas een plek krijgen op een archeologische terp. De bomen worden in een kruisvorm geplaatst waarmee de relatie met het Domplein wordt gesymboliseerd.

Geschiedenis herhaalt zich

De verplaatsing is  voorbereid en uitgevoerd door de Copijn Boomspecialisten. In die zin herhaalt de geschiedenis zich omdat landschapsarchitect Hendrik Copijn aan het einde van de 19 eeuw volwassen bomen verhuisde van de Utrechtse Heuvelrug naar kasteel De Haar van baron Etienne van Zuylen van Nijevelt. De baron wilde bij zijn net door Pierre Cuypers gerestaureerde kasteel geen jonge boompjes en liet circa 7000 bomen van 15 tot 25 jaar oud in zijn nieuwe tuin plaatsen. Het transport van de bomen  met behulp van ‘mallejannen’ door de stad Utrecht trok destijds veel bekijks. Anno 2013 heeft Copijn Boomspecialisten de bomen met de Caterpillar uit de grond gestoken en op een dieplader liggend in de stille nachtelijke uren door de binnenstad vervoerd. De platanen op het Domplein zijn vorige week gekandelaberd zodat ze op grote opleggers verplaatst kunnen worden.

Terugplaatsen nieuwe bomen

Specialisten van de gemeente Utrecht en de Rijksdienst Cultureel Erfgoed begeleiden het project. De operatie wordt mede mogelijk gemaakt een aantal Utrechtse bedrijven die zijn verbonden aan Initiatief Domplein en Stichting Vrienden van het Maximapark. Initiatief Domplein heeft een plan gemaakt dat voorziet in het terugplaatsen van nieuwe bomen op en rond het Domplein.

Deel dit artikel