Nieuws

Hernieuwbare materialen - de toekomst van de bouwsector

Hennep als bouwmateriaal. Dat is één van de innovaties waar de gemeente Almere en de Floriade mee bezig zijn, en die loont. Volgens Atto Harsta van Aldus bouwinnovatie moeten we echter een stap verder, en snel ook: "Zonder grote ecologische schades kunnen we met eindige grondstoffen de toekomstige vraag niet dekken."

“We moeten stoppen met het opeten en onherstelbaar aantasten van onze aarde,” aldus Harsta. Dit concept was begin 2014 de basis voor een verduurzamingsproject van de gemeente Almere, waarin industriële hennep werd geoogst en verwerkt tot bouwmateriaal voor diverse bouwproducten. Isolatiemateriaal, bakstenen en straatnaambordjes konden met dit opnieuw ontdekte materiaal worden gemaakt.
 

Wat kunnen we nog meer bereiken met een dergelijke innovatie? Gaan deze biologische oneindige grondstoffen enkel gebruikt worden om bestaande producten te produceren, of moeten we ons meer richten op nieuwe ontwikkelingen? Als het aan de Floriade ligt, is er op beide vlakken winst te boeken.
 

Lees verder in de Innovatiecatalogus

In de komende editie van de Innovatiecatalogus, een coproductie van magazines Stedebouw & Architectuur en B:ton Magazine, leest u meer over de potentie van lokaal geoogste hernieuwbare materialen. Dit nummer verschijnt op 30 december en is vanaf dan digitaal te lezen in onze bibliotheek. Daarvoor dient u wel (gratis) lid te zijn van ons netwerk. Bekijk hier de voordelen
 

Met een lidmaatschap kunt u ook andere magazines in het vakgebied ontvangen (zonder meerprijs!) en bovendien uw bedrijf of profiel presenteren op onze websites.

Deel dit artikel