Nieuws

Details winnen aanbestedingen

De Milieukosten Indicator wordt een steeds belangrijker criterium bij tenders. Niet langer zijn de kosten leidend, aanbestedingen worden gewonnen op basis van duurzaamheid. Henk van Dop van Ecochain zal tijdens het BouwCirculair Congres uit de doeken doen waar de kansen en valkuilen liggen bij MKI-tenders.

“The devil is in the detail”, aldus van Dop. “Willen bedrijven aanbestedingen - waarbij aan de milieukosten een zware wegingsfactor is toegekend - winnen, dan zullen zij goed moeten rekenen. Wat we namelijk zien is dat het niet meer voldoende is om algemene cijfers en LCA-gegevens te hanteren. Daar scoor je niet mee. Om als winnaar uit de bus te komen, moet er scherp gerekend worden en geïnvesteerd worden in relaties. Door een goede samenwerking met leveranciers kunnen inschrijvers namelijk profiteren van de LCA-berekeningen van leveranciers, waardoor zij een voorsprong hebben op bedrijven die de algemene cijfers hanteren.”. 

Dynamisch

Daarnaast wijst Van Dop erop dat de weg naar een duurzame samenleving dynamisch is. “De veronderstelling is soms dat als een tender is gewonnen met een bepaalde LCA, dat deze sleutel ook de volgende keer toegang verschaft tot succes. Dat is tegenwoordig niet meer het geval. De verliezers zullen namelijk de volgende keer extra hun best doen om de LCA aan te scherpen en daardoor kan je met de LCA die de vorige keer als beste was beoordeeld toch als verliezer eindigen.”

Richting nul

Van Dop ziet die competitieve tenderinschrijvingen overigens als een positieve ontwikkeling. “We stuwen elkaar naar steeds grotere hoogte, de wedloop richting een MKI 0.” Ecochain ondersteunt partijen daarbij. “De input-data voor de rekeninstrumenten zoals Dubocalc en MPG zijn de Lifecycle Assessments van de bouwmaterialen. Daarom willen bouwbedrijven willen steeds vaker LCA en MKI data in eigen beheer hebben. Deze bepalen namelijk mede het onderscheidend vermogen van organisaties. Environmental Intelligence biedt bedrijven de mogelijkheid om deze data zelf in beheer hebben, zodat u grip krijgt op uw MKI prestaties.”Dit artikel komt uit BouwCirculair

Deel dit artikel