Nieuws

Bouwplaats gevaarlijkst

Bouwplaatsen zijn het gevaarlijkst om te werken, blijkt uit cijfers van het Bureau voor de Statistiek. 

Bouwplaats gevaarlijkst

Tussen 1996 en 2011 zijn bijna 1200 mensen op hun werk om het leven gekomen, van wie 380 in de bouw. Volgens vicevoorzitter Charley Ramdas van FNV Bouw worden bouwvakkers meer dan anderen blootgesteld aan risico's. "Ze werken met grote machines en zware voorwerpen, vaak op hoogte. Ze lopen meer risico's dan mensen die achter een bureau zitten, dat spreekt voor zich”.

Onduidelijk

Bonden en werkgevers werken al jaren aan vergroting van de veiligheid, maar volgens Ramdas zijn de taken op de bouwplaats door de jaren heen steeds complexer verdeeld geraakt. “Een opdrachtgever huurt een aannemer in, die het werk uitbesteedt aan onderaannemers, die het op hun beurt doorschuiven en doorschuiven. Uiteindelijk komt de opdracht terecht bij onder anderen zzp'ers. Onderweg wordt steeds onduidelijker wie er voor de veiligheid verantwoordelijk is, waardoor waarborging ervan zomaar tussen wal en schip terecht kan komen.”

Gebrekkige communicatie

Daar komt nog bij dat er steeds meer mensen uit andere landen op Nederlandse bouwplaatsen werken, die niet of nauwelijks Nederlands of Engels spreken. Door gebrekkige communicatie bestaat het gevaar dat ze informatie over de risico's niet meekrijgen. “Bovendien komen bouwvakkers soms uit landen waar minder nauwkeurig wordt omgegaan met de veiligheidsvoorschriften” aldus Ramdas.

Behalve de bouw blijken ook de landbouw en visserij gevaarlijk. Die eisten bij elkaar 238 levens, 20 procent van het totaal. In de industrie kwamen 222 mensen om het leven (18,7 procent) tussen 1996 en 2011.

 Dit artikel komt uit Bton

Deel dit artikel