TNO en Almere werken samen in duurzaamheid, gezondheid en big data

woensdag 4 februari 2015
timer 4 min
Gemeente Almere en TNO hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend om gezamenlijk uitdagingen aan te gaan op het gebied van de stedelijke ontwikkeling en transitievraagstukken van Almere. De overeenkomst werd getekend door burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere en Jos Keurentjes, Chief Scientific Officer van TNO.

 

Thema’s en vraagstukken die in deze samenwerking aan de orde komen zijn onder andere: duurzaamheid, circulaire economie, de leefbaarheid van steden, veiligheid, de energietransitie, vergrijzing, voedsel en mobiliteit. Het zijn allemaal stedelijke ontwikkelingsvraagstukken met een grote complexiteit, die vragen om intensieve samenwerking tussen bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen; de zogeheten triple helix.

 

Shared research is shared value

Jos Keurentjes benadrukte tijdens de bijeenkomst dat “voor TNO deze samenwerking een voorbeeld is van hoe wij zien dat innovatie in shared research programma’s het best tot zijn recht komt. Creëer economische en maatschappelijke waarde door samenwerking te zoeken op concrete uitdagingen. Vanuit het gevoel en het vertrouwen dat daar samen en ieder voor zich winst is te halen. Wij noemen dat de “shared value aanpak”.

 

Annemarie Jorritsma lichtte toe dat dit soort initiatieven Almere in staat stelt om samen met partners de uitdagingen waar de stad voor staat, aan te gaan. “Een hechte samenwerking waarin je elkaar wat gunt en de vooruitgang van het grotere geheel nastreeft. Voor iedereen is er waarde te vinden en iedereen wordt er beter van. Almere als Smart Society is in de maak. We worden een duurzame, groene en gezonde stad. Dat zijn we al, maar met onze Growing Green Cities ambities voor de Floriade in 2022 leggen we die lat nog veel hoger. Misschien worden we wel de gezondste stad van Nederland”, aldus burgemeester Annemarie Jorritsma.

 

Drie werkvelden: duurzaamheid, gezondheid en big data

Binnen de samenwerking gaan de beide partijen samen met bedrijven en andere organisaties werken aan de realisatie van een ' shared value center voor circulaire economie'.  Almere en TNO slaan de handen ineen om ook daadwerkelijk iets te gaan doen en publieke en private belangen in concrete oplossingen bij elkaar te brengen. Zij richten zich daarbij op de ambitie om van Almere de eerste 'zero waste' stad van Nederland te maken. Dit in combinatie met energie-neutrale gebiedsontwikkeling geeft concreet invulling aan de Almere als de plek voor leefbare, groene stadsontwikkeling: "Growing Green Cities". Het Floriade terrein wordt daarbij met verschillende stakeholders ontwikkeld tot een internationaal toonaangevend 'living lab' voor groene leefbare stadsontwikkeling waarbij state of the art 'Circulaire oplossingen' kunnen worden ontwikkeld, getest, getoond en beleefd.

 

Samen met het GWIA (Gezondheid en Welzijn innovatie centrum van Almere) en het middenbedrijf worden de transities in de gezondheidszorg en het sociale domein aangepakt. Voorbeelden zijn het programma 'de gezonde jeugd' gericht op lifestyle en preventie. Daarvoor wordt data vanuit verschillende instanties gecontroleerd ontsloten en een technologiecenter beschikbaar gesteld aan geïnteresseerde partijen.

 

Daarnaast wordt het al bestaande Big Data Value Center verder ontwikkeld, onder meer door bedrijven en overheden te laten leren om met behulp van al beschikbare data nieuwe combinaties te maken, businessmodellen uit te proberen, maar ook te visualiseren. TNO richt daartoe een 'Data collaboration cockpit' in die alle datastromen in de stad (mobiliteit, afval, energie, water, gezondheid etc.) in beeld brengt. De cockpit stelt overheden en bedrijven in staat om domeinen te verbinden die nodig zijn voor geïntegreerde oplossingen. Bedrijven kunnen hun operationele beslissingen op elkaar af stemmen en overheden kunnen beleidsvoornemens en acties toetsen en simuleren. Deze cockpit wordt (inter) nationaal gekoppeld met andere steden zodat van elkaar geleerd kan worden. Hiertoe wordt een Growing Green Cities ‘benchlearning’ programma opgezet.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
TNO en Almere werken samen in duurzaamheid, gezondheid en big data

Ondertekening overeenkomst door burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere en Jos Keurentjes, Chief Scientific Officer van TNO.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Speciaal magazine over de toekomst van mobiliteit

28 mrt om 07:30 uur

Als we kijken naar de toekomst van mobiliteit, zijn er mensen die denken aan drones voor personenvervoer,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Werksessies natuurinclusief bouwen voor gezonde bewoners

26 mrt om 15:30 uur

Ben je een gebiedsontwikkelaar of projectontwikkelaar en ben je geïnteresseerd in hoe groenvoorzieningen in…

Lees verder »

Webinar 'Binnen 30 dagen een gedragen ontwerp maken'

19 mrt om 15:09 uur

Hoe kun je sneller en efficiënter werken aan gebiedsontwikkelingen? Hoe krijg je een volledig overzicht van de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Pleidooi voor typologisch experiment

5 mrt om 07:30 uur

In 2006 ging LEVS architecten op zoek naar een nieuw onderkomen. Het bureau vond een mooie locatie op het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Metamorfose van de lelijkste straat van Arnhem

28 feb om 07:30 uur

Het Centrum Architectuur, Stedenbouw en Landschap van Arnhem (CASA) beloonde de Ingenieur J.P. van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Lezing over de sociaal-fysieke aanpak in stadswijken

26 feb om 07:30 uur

In ons nieuwste magazine dat nu in productie is, wordt een rapport besproken dat gaat over…

Lees verder »
descriptionArtikel

Droge voeten in je woning dankzij groennorm

23 feb om 07:30 uur

Drie grote banken pleitten deze week voor de invoering van een klimaatlabel voor koopwoningen. Maar wat nu als…

Lees verder »