KCAP krijgt opdracht Science City Garching, München

vrijdag 3 oktober 2014
timer 3 min
KCAP Architects&Planners heeft de opdracht gekregen voor Science City Garching, een masterplan voor de transformatie en uitbreiding van het 185 ha omvattende campusgebied in het noorden van München. KCAP, in samenwerking met Müller Illien landschapsarchitecten, Keoto AG duurzaamheidsadviseurs en Prof. Mark Michaeli, expert voor duurzame stedenbouw, werd als een van vier gelijkwaardige winnaars uit een groep van 18 deelnemers van de stedenbouwkundige prijsvraag Science City Garching geselecteerd. De opdracht werd exclusief aan team KCAP toegekend.

 

Science City Garching is als researchlocatie een van de grootste ontwikkelgebieden van de Technische Universiteit München (TUM). Samen met de instituten van de Max Planck Gesellschaft, de Ludwig-Maximilians Universiteit, de Fraunhofer Gesellschaft en andere onderzoeksfaciliteiten vormt de TUM een internationaal erkend wetenschappelijk cluster op deze locatie.


Uitstekende lokale condities

De stedenbouwkundige transformatie en uitbreiding heeft als doel de hoge kwaliteit en de dynamiek van de bestaande wetenschappelijke instituten te combineren met de uitstekende lokale condities en zo een globaal georiënteerde wetenschapslocatie te creëren. Naast de onderzoeks- en onderwijsinstellingen ontstaan werk- en leefgebieden van hoge kwaliteit. Samen vormen ze een centrum voor wetenschap, economie en maatschappij en een platform waarop de TUM toekomstige strategieën kan realiseren.

 

Het concept van het masterplan is SCIENCE “PARK” GARCHING – SCIENCE CITY IN THE PARK, een robuust en tegelijkertijd flexibel masterplan. Het is gebaseerd op een open systeem dat binnen een stedenbouwkundig netwerk van vaste regels geheel flexibel kan ontwikkelen. Op deze manier kan op lange termijn en op ieder moment gereageerd worden op mogelijke toekomstige veranderingen op economisch en wetenschappelijk niveau, zonder dat de campus daardoor zijn samenhangende kwaliteit verliest.

 

Ring rondom de centraal gelegen research clusters

Het hoofdelement van het stedenbouwkundig concept is de “CIRCLE", een ring rondom de centraal gelegen research clusters. “De Circle versterkt de bestaande kwaliteiten en de centrale gebieden en verrijkt deze met aantrekkelijke publieke en service-georiënteerde functies als aanvulling op een puur campusprogramma. Tegelijkertijd wordt behoud van maximale flexibiliteit voor toekomstige ontwikkelingen gegarandeerd,” zegt Ute Schneider, directeur van KCAP Zürich. “Naar buiten ontstaat een duidelijke rand, naar binnen zachte gemoduleerde lijnen."

 

Omliggende onderzoeksclusters met hun sub-centra

De Circle koppelt de centraal gelegen gebieden met elkaar en verbindt de omliggende onderzoeksclusters met hun sub-centra. Het resultaat is een heldere organisatie- en oriëntatiestructuur met een duidelijk afleesbaar centrum. De individuele clusters kunnen, desgewenst, ook zelfstandig rondom dit centrum bestaan​​. Binnen de aangrenzende onderzoeksclusters vormen nieuwe en bestaande gebouwen nieuwe kwartieren rondom private of semi-openbare ruimtes, zoals tuinen, binnenplaatsen en patio's. Deze zijn op hun beurt verbonden met de pleinen en grotere openbare ruimtes. Daardoor ontstaat een gedifferentieerd stedelijk netwerk van bouwvolumes en open ruimtes.

 

De maquette van het ontwerp van KCAP is van 6 tot 8 oktober te zien op de Duitse vastgoedbeurs Expo Real, Holland Property Plaza, stand 320, hal A-2.

 

  www.kcap.eu

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
KCAP krijgt opdracht Science City Garching, München

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Metamorfose van de lelijkste straat van Arnhem

28 feb om 07:30 uur

Het Centrum Architectuur, Stedenbouw en Landschap van Arnhem (CASA) beloonde de Ingenieur J.P. van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Droge voeten in je woning dankzij groennorm

23 feb om 07:30 uur

Drie grote banken pleitten deze week voor de invoering van een klimaatlabel voor koopwoningen. Maar wat nu als…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe groennorm steden vergt vele miljarden

13 feb om 07:30 uur

Geen enkele bestaande norm in Nederland stelt kwaliteitseisen aan groenvoorzieningen. Mocht er alsnog een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Zonder aandacht voor logistiek verliezen centra vitaliteit

26 jan om 09:30 uur

De druk op de openbare ruimte in Nederland neemt toe. Steeds meer domeinen claimen een aandeel. Steeds meer…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuw ontwerpparadigma voor de stad met ecosysteemdiensten

23 jan om 11:30 uur

Het klimaat verandert in een hoog tempo en de effecten op de menselijke activiteiten en gezondheid zijn vooral…

Lees verder »