Nieuws

Passiefhuis certificaat voor VELUX dakraam

De VELUX Groep heeft het eerste en enige dakraam ontwikkeld dat door het Passiefhuis Instituut is gecertificeerd voor klimaatregio ‘koud’ en daardoor tot de rand van het Arctisch gebied kan worden toegepast. Dit meest energiezuinige dakraam ter wereld, is een elektrisch vochtbestendig tuimelvenster met vijf lagen glas, dat wordt aangestuurd door zonne-energie.

 

Het VELUX Passiefhuis dakraam is het eerste en enige dakraam op de markt dat gecertificeerd is voor Passiefhuis bouwconstructies in klimaatregio koud. Het glas van het raam bestaat uit een drievoudige beglazing aan de buitenzijde en extra dubbele beglazing als voorzetruit aan de binnenzijde. In combinatie met de in het kozijn verwerkte ThermoTechnology zorgt deze opbouw voor een Uw-waarde van 0,51 W/m²K (EN ISO 12567-2). Deze Uw-waarde kan door verdiepte inbouw en de toepassing van een isolatiekraag nog verder worden teruggebracht naar zelfs 0,48 W/m²K.

 

Energiebesparing met comfort behoud

De ontwikkeling van het Passiefhuis dakraam sluit aan bij het strategische programma van de VELUX Groep, Sustainable Living in Buildings. Daarin wordt aangetoond dat de uitstoot van broeikasgassen niet alleen beperkt wordt door energie te besparen, maar ook door oplossingen te creëren die de gezondheid en het welzijn van mensen verbeteren en die een verschil maken in hun dagelijks leven.

 

“Door de ervaring die we met onze demonstratiewoningen hebben opgedaan blijkt dat we veel kunnen betekenen in de strijd tegen klimaatverandering door duurzaam te bouwen of renoveren, vertelt Michel Sombroek, algemeen directeur van VELUX Nederland. “Hierbij moet echter niet alleen aandacht zijn voor energiebesparing door isolatie. Om energieprestaties te verbeteren en een beter binnenklimaat te creëren moet tevens zoveel mogelijk gebruik worden gemaakt van natuurlijke hulpbronnen, zoals de zon en de wind. Het VELUX Passiefhuis dakraam combineert beiden aspecten. Het zorgt voor voldoende daglicht en verse lucht, waarmee het binnenklimaat en wooncomfort van de gebruikers verbetert en is tegelijk het best isolerende dakraam ter wereld, wat zorgt voor een lager energieverbruik. Daarmee sluit het nieuwe dakraam niet alleen aan bij de Active House visie die de VELUX Groep al enkele jaren ondersteunt, maar ook bij de ideeën van Stichting PassiefBouwen, waarvan VELUX Nederland sinds 1 juli dit jaar lid is,” aldus Sombroek.

 

Elektrisch bedieningscomfort

Het Passiefhuis dakraam wordt elektrisch aangestuurd door de zon en kan met de VELUX bedieningstablet eenvoudig worden geopend en gesloten. Voor meer wooncomfort kunnen op het dakraam VELUX raamdecoratie en rolluiken aangestuurd op zonne-energie worden gemonteerd. Voor optimale verduistering kan tussen de drievoudige beglazing en de voorzetruit een verduisterend rolgordijn worden geplaatst. Om een optimaal binnenklimaat te behouden is er keuze uit een buitenzonwering of een rolluik om oververhitting in de zomermaanden tegen te gaan en in de wintermaanden bij te dragen aan het thermische comfort. Het dakraam is verkrijgbaar in de vochtbestendige uitvoering type GGU en leverbaar in de vier meest gangbare maten.

 

 

Deel dit artikel