Nieuws

Bouw toekomstbestendig campusgebouw TU Delft gestart

Echo wordt het nieuwe interfacultaire onderwijsgebouw van de TU Delft. Het door UNStudio ontworpen onderwijsgebouw wordt energieleverend, flexibel in gebruik en speelt in op de groeiende behoefte aan meer onderwijsruimte. De bouw van het pand is gestart en moet in december 2021 gerealiseerd zijn.

UNStudio heeft in samenwerking met Arup en BBN het ontwerp gemaakt voor Echo. Het gebouw heeft zeven onderwijsruimtes, waarvan meerendeel een flexibele indeling heeft. De grootste collegezaal heeft bijvoorbeeld ruimte voor zevenhonderd personen, maar kan gesplitst worden in drie afzonderlijke zalen. Het pand biedt ruimte aan in totaal 1.700 studenten. 

Flexibel in gebruik

Echo is een multifunctioneelonderwijsgebouw met een ruimtelijke kwaliteit die bij de bestaande leeromgeving van de TU Delft aansluit. Het ontwerp ondersteunt de hedendaagse werk- en studeercultuur van ‘Everything Anywhere’, waarbij juist ook ruimtes zonder gedefinieerde functie van groot belang zijn. Echo moet naast studieruimten voor geconcentreerd werk ook plek bieden voor het meer ongestructureerde werk – een platform dat ruimte schept voor reflectie, voor inspiratie en dat tegelijkertijd uitdaagt en sociale interactie bevordert.



Artist impression door © Plompmozes

De twee auditoria vormen de beeldbepalende elementen in de grote open ruimte; ze hebben een open structuur waar nodig en zijn gesloten waar er behoefte is aan duidelijke afgrenzing. Op specifieke plekken strekken bamboeribben zich uit tot aan het plafond en vormen zo een integraal onderdeel van het ontwerp. Het bamboe wordt doorgetrokken rondom de centrale trap die studeer- en samenwerkruimten met elkaar verbindt. 

Buitenruimte

Echo moet ook een transparant gebouw worden, waarin de buitenruimte wordt doorgetrokken in de begane grond. De entreehal is als het ware een overdekt plein dat de Schoemakerstraat met het interieur verbindt. Verder springt het gebouw in het oog door een robuuste vormgeving met transparente huid, zodat voldoende daglichttoetreding gegarandeerd is.



Artist impression door © Plompmozes

Energiezuinig

De doorlopende glazen gevels worden horizontaal onderbroken door diepe aluminium luifels die een belangrijke rol spelen in de compositie van de gevel en overvloedige zonnewarmte buiten houden. De luifels zijn onderling verbonden door kabels waarlangs klimplanten groeien die een subtiele groene gevel vormen die het daglicht filtert.


Om lichthinder bij deze gevels te voorkomen wordt aanvullend een dynamische lichtwering toegepast die dubbel wordt gebruikt als binnen-zonwering. Door de combinatie van de zonwering en de lage zontoetredingsfactor van het glas wordt oververhitting van het gebouw voorkomen. 
Onder andere zonnepanelen, goede isolatie en een warmte- koudeopslag zullen worden toegepast in het nieuwe gebouw.



Beeld door UNStudio

Deel dit artikel