Nieuws

Omzet bouw blijft stijgen

De omzet van de bouw is in het eerste kwartaal van 2019 met 11,4 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder. Het is meer dan tien jaar geleden dat de omzet van de bouw zo sterk steeg in een eerste kwartaal. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

 

De omzet van de burgerlijke en utiliteitsbouw (B&U) steeg met 12,5 procent in het eerste kwartaalDe hoogste omzetstijging deed zich met iets meer dan 19 procent voor bij grote bouwbedrijven vanaf 100 werkzame personen. Voor het eerst sinds 2008 slaagden deze bedrijven er ook in om het omzetniveau van voor de crisis te bereiken. Middelgrote B&U-bedrijven met 10-100 werkzame personen is dat, ondanks een omzetstijging van meer dan 7 procent, nog niet gelukt. Hun omzetniveau lag in het eerste kwartaal nog meer dan 13 procent onder het omzetniveau van voor de crisis. 


Bijna 3,8 miljard euro aan bouwvergunningen uitgegeven

In het eerste kwartaal van 2019 is voor bijna 3,8 miljard euro aan bouwvergunningen uitgegeven. Dat is 8 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2018. Het is voor het eerst in drie jaar dat de bouwsom van  bouwvergunningen per kwartaal afnam. De daling werd bijna helemaal veroorzaakt doordat de bouwkosten voor bouwvergunningen voor nieuwbouw van woningen met ruim 20 procent afnamen. Het aantal woningen waarvoor een bouwvergunning werd aangevraagd daalde in het eerste kwartaal met meer dan 25 procent tot 12,5 duizend woningen.  


Grond-, Water- en Wegenbouw hoge groei 

Bedrijven in de grond-, water- en wegenbouw (GWW) zagen hun omzet in het eerste kwartaal met 11 procent stijgen. Dat was een jaar eerder nog geen 3 procent. Ook in de deelbranches behaalden bedrijven goede resultaten. 


Gespecialiseerde bouw goede resultaten 

Gespecialiseerde bouwbedrijven hebben in het eerste kwartaal een omzetstijging van 10,5 procent behaald, iets meer dan een jaar eerder. In alle deelbranches van de gespecialiseerde bouw steeg de omzet. Wel hebben middelgrote bedrijven in de gespecialiseerde bouw – ondanks een omzetstijging van 7 procent in het eerste kwartaal- nog niet het omzetniveau van voor de crisis bereikt. 


Faillissementen 

In de eerste drie maanden van 2019 zijn 114 faillissementen uitgesproken in de bouw. Dat is een stijging van 16 procent vergeleken met een jaar eerderSinds juni 2018 stijgt het aantal faillissementen per maand in de bouw. In het eerste kwartaal van 2019 werden bij architecten- en ingenieursbureaus  15faillissementen uitgesproken, evenveel als in het eerste kwartaal van 2018.  

(bron: CBS)

Deel dit artikel